SKRAJNA AROGANCA

Nadute izjave Šešoka: Mogoče bi kdo delal še za manj

Objavljeno 31. januar 2014 22.07 | Posodobljeno 31. januar 2014 22.07 | Piše: Ma. F.

Intervju predsednika uprave podjetja Istra Sistemi Dušana Šešoka, ki želi delavcem kljub dobrim rezultatom znižati plače, je razburil sindikate.

Dušan Šešok.

LJUBLJANA – Lastnik in predsednik uprave družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok je z nedavnimi izjavami v intervjuju na Pop TV številnim dvignil pritisk.

Stimulacija z manjšo plačo

Podjetje Iskra Sistemi ima dva milijona evrov dobička, delavcem pa sočasno nižajo plačo in zaračunavajo parkirnino. Zvone Hižar iz Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) je za Pop TV povedal, da je predsednik uprave Dušan Šešok poudaril, da je razlog znižanja stimulacija!? Po njegovem naj bi bili namreč delavci bolj stimulirani, če bodo manj plačani.

Sam se ne stimulira tako, kot bi druge

Za primerjavo: Šešokova plača v Iskri Sistemi znaša 8900 evrov, pravzaprav pa je zaposlen v podjetju Iskra, d. d., kjer ima plačo 14.000 evrov mesečno. V letu 2012 je njegova plača znašala 160.000 evrov. Sam pravi, da je primerljiva s plačami drugih menedžerjev, kar je tudi res. Član uprave v podjetju Krka je na primer letno prejel 388.250 evrov bruto, v podjetju Probanka 300.800 evrov, v Savi 264.000, v Mercatorju 207.000 in v Petrolu 205.073 evrov bruto.

Bojijo se za službe

Večina delavcev v podjetju Iskra Sistemi letošnjih spornih aneksov o znižanju plače še ni podpisala. Kot pravi Hižar, delavci ne vedo, ali bi aneks podpisali ali ne. »Vedo, da se bo nekaj zgodilo, če ne podpišejo.« Ljudje pa kljub temu anekse podpisujejo, saj jih je strah izgube službe.

»Nič se ne bo zgodilo. Delavec pa je pokazal odnos, da ga cilji ne zanimajo, da za njega ne obstajajo. Mislim, da je velik moralni problem, da taka oseba dela ob osebi, ki je aneks podpisala,« pa dilemo glede podpisovanja aneksov komentira Šešok.

Zelo skromni Šešok

Na vprašanje novinarke, ali se ima za tajkuna, to odločno zanika. »Skromno živim, zelo,« pove. Skromnost živijo tudi zaposleni, ki morajo za parkirišče v času službe plačati parkirnino 30 evrov. »Zakaj bi pa to bilo gratis. K meni nihče ne prihaja na delo. Vsak prihaja na delo, ker želi delati. Nihče ne dela zame,« pravi predsednik uprave, ki meni, da je to boniteta in da je prav, da je parkirnina sredi Ljubljane plačana.

»Mogoče pa so nekateri pripravljeni delati še za manj, biti socialno koristni in ne bi radi obremenjevali državnega proračuna,« razlaga o odpravi minimalne plače, ki jo močno zagovarja, in dodaja, da se nekateri morda ne zavedajo, da je danes imeti delo privilegij.

Sindikat SKEI ogorčen

Za mnoge neprimerne in nadute izjave predsednika uprave pa so razburile tudi sindikat SKEI, ki bo v primeru, da se delodajalske organizacije ne bodo distancirale od izjav in ravnanj Dušana Šešoka, razmislil o odstopu od pogajanj o kolektivnih pogodbah, piše STA. Meni, da odnos vodje te družbe kaže na širšo sliko socialnega dialoga.

Sindikat je danes Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) poslal odprto pismo, v katerem jih poziva, naj se opredelijo do Šešokovih izjav in ravnanj glede zniževanja plač delavcem, minimalne plače in »skupinskega mobinga«, ki da ga izvaja v podjetju. SKEI meni, da je Šešokov odnos nedopusten.

»To, kar je bilo prikazano v oddaji, je slika ne le Šešoka, ampak marsikaterega menedžerja in socialnega dialoga,« je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica SKEI Lidija Jerkič.

Semolič obsodil aroganco Šešoka

V krovni Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo na ustrahovanje delavcev na različne načine, med drugim z omenjenim ponujanjem aneksov za zadržanje plač. Delavce v ZSSS pozivajo, naj ne molčijo in naj takšne primere zaupajo sindikalnim predstavnikom v podjetju ali sindikatu.

»Vodi jih načelo, da je le ustrahovan delavec dober delavec,« je bil na novinarski konferenci do nekaterih menedžerjev kritičen predsednik ZSSS Dušan Semolič.

»Obsojamo neizmeren pohlep in aroganco lastnika in predsednika uprave,« je o Šešoku dejal Semolič, zaračunavanje parkirnine na parkirišču pred tovarno, ki je v Šešokovi lasti, pa kot »višek pohlepa in norosti«.

»Verjetno ne bomo dolgo čakali na to, da bodo delavci morali plačati, da bodo lahko ob stroju,« je dodal predsednik ZSSS.

Odziv GZS

GZS zagovarja takšno plačno politiko v podjetjih in na državni ravni, ki bo odsev gospodarske in poslovne uspešnosti, so zapisali v odzivu na današnje pismo SKEI glede stališč in ravnanj vodje družbe Iskra Sistemi Dušana Šešoka. Skrajna stališča na eni in demagogija na drugi strani ne bodo pomagali ne delavcem ne gospodarstvu, pravijo v GZS.

Če podjetje dobro posluje, bi bilo korektno, da se plače zaposlenim ne znižujejo. Če pa je podjetje v krizi, je smotrno, da z zvišanjem plač obstoječih delovnih mest dodatno ne ogrožamo, so zapisali pri GZS.

GZS na državni ravni zagovarja plačno politiko, ki bo odsev gibanja bruto domačega proizvoda, zato so konec lanskega leta predlagali zamrznitev minimalne plače na dotedanji ravni, dokler ne bi izšli iz recesije, ne pa njene ukinitve, pravijo.

Deli s prijatelji