ZLOM

Nadškofiji je banka zarubila 14 stanovanj

Objavljeno 05. junij 2012 10.44 | Posodobljeno 05. junij 2012 10.44 | Piše: T. L.

S cenitvijo in kasnejšo prodajo teh nepremičnin bo Raiffeisen banka poskušala poplačati vsaj del od skupno skoraj osem milijonov evrov terjatev do Nadškofije Maribor.

Cerkev bo dobila odškodnino.

MARIBOR – Medtem ko v finančno propadli Nadškofiji Maribor mirijo javnost, da njihovih nepremičnin upniki (še) ne rubijo, pa jim je po podatkih Dnevnika Raiffeisen banka 4. aprila zarubila 14 stanovanj na Barvarski ulici v Mariboru, ki se nahaja v neposredni bližini sedeža nadškofije na Slomškovem trgu. S cenitvijo in kasnejšo prodajo teh nepremičnin bo banka poskušala poplačati vsaj del od skupno skoraj osem milijonov evrov terjatev do Nadškofije Maribor. Po kolikšni ceni bodo na prodaj stanovanja, katerih velikost se giblje od 16 do 53 kvadratnih metrov, še ni znano. Glede na ocene Gursa in povprečne cene stanovanj v Mariboru v zadnjem letu pa bi lahko z njihovo prodajo zaslužili od 622.000 evrov do več kot 700.000 evrov. Torej bi poplačali manj kot desetino vseh terjatev.

Najemniki v stavbi še vedno plačujejo najemnino, prav tako pa so o dogajanju obveščeni le iz medijev, še piše časnik. 

Banka Sparkasse bi dvorec Betnava

Nepremičnine nadškofije pa imajo vpisano še eno predznamovano hipoteko banke Sparkasse, ki jo je vpisala konec prejšnjega meseca na podlagi sodnega sklepa o izvršbi iz sredine maja. Prejšnja izvršba banke je bila »težka« dva milijona evrov, s tokratno pa bo poskušala izterjati še okoli 4,27 milijona evrov. Kot izhaja iz zemljiške knjige, se je banka dodatno vpisala na vrsto parcel manjših vrednosti (travniki ali gozdovi) pa tudi na dvorec Betnava, sedež nadškofije, Nadškofijski arhiv na Koroški cesti in župnijo Svete Rešnje telo na Radvanjski ulici. Vse nepremičnine se nahajajo v Mariboru, še poroča časnik.
 

Deli s prijatelji