NA BREZJAH

Nadškof Zore o tem, da zavojček kave ni dovolj

Objavljeno 20. junij 2015 15.19 | Posodobljeno 20. junij 2015 15.21 | Piše: STA, Mo. S.

»Z veseljem jim odpustite, če so kdaj slabe volje,« pravi Stane Zore.

BREZJE – Več tisoč bolnih, ostarelih in invalidov se je danes zbralo na tradicionalnem romanju v Marijinem svetišču na Brezjah. Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je zbrane pozval, naj Mariji izročijo svoje skrbi in tudi svoje bližnje, ki so vsak dan z njimi. »Z veseljem jim odpustite, če so kdaj slabe volje,« je pozval Zore.

Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj se je dopoldne po ustaljenem programu najprej odvila molitev rožnega venca s petjem, sledila pa je romarska maša, ki jo je tokrat prvič vodil Zore. Kot je dejal zbranim romarjem, jih z Marijo povezuje zavest, da »človek na koncu koncev lahko svoje težave in skrbi izroči samo nekomu, ki razume bolečino in pozna stisko«. »Marija vas danes sprejema s posebno ljubeznijo, ker v vas vidi trpljenje svojega Sina Jezusa,« je pojasnil nadškof. Zato Marija po njegovih besedah »preprosto ne more spregledati nobene vaše solze, nobene gube, ki jih v vaš obraz zarišeta skrb in bolečina«.

Vsi včasih vstanemo z levo nogo

Zbrane je pozval tudi, naj se zahvalijo za pomoč, ki jim jo nudijo domači in drugi. »Vem, da se ravno s tistimi, ki so vsak dan z vami, največkrat tudi sporečete, vendar vam zagotavljam, da so ravno oni vaši največji dobrotniki. Nikoli ne mislite, da vam največ daje tisti, ki vas obišče enkrat na mesec za pol ure ali eno uro in vam prinese zavojček kave. Nedvomno ste njegovega obiska veseli. Ne pozabite pa, da v resnici za vas skrbijo tisti, ki so vsak dan z vami,« je poudaril. Ob tem je spomnil, da včasih vsi vstanemo na levo nogo. »Čeprav morda kdaj pa kdaj ne znajo ali zaradi skrbi in težav ne zmorejo biti najbolj prijazni, so oni ob vas in poskrbijo, kolikor je to seveda mogoče, za vse, kar potrebujete,« je dejal.

Na današnjem tradicionalnem romanju, ki se je v svoji 47-letni zgodovini razvilo v nekakšen narodni dan bolnikov, so verniki lahko prejeli tudi zakrament sprave in zakrament bolniškega maziljenja. Romanje sicer prireja revija Ognjišče, vsako leto pa se ga udeležijo tudi prostovoljci, ki pomagajo bolnim, ostarelim in invalidom.

Deli s prijatelji