URADNO UMEŠČEN

Nadškof Stane Zore prevzel vodenje ljubljanske nadškofije

Objavljeno 23. november 2014 18.05 | Posodobljeno 23. november 2014 18.52 | Piše: STA, M. U.

Za škofovsko geslo si je izbral svetopisemske besede Veselite se v gospodu.

Dosedanji vodja slovenskih frančiškanov Stane Zore je novi prvi mož ljubljanske nadškofije.

LJUBLJANA – Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je v ljubljanski stolnici prejel škofovsko posvečenje, zatem pa je tudi uradno prevzel vodenje ljubljanske nadškofije. V škofa ga je posvetil apostolski nuncij Juliusz Janusz, ki je poudaril, da od novega škofa pričakujejo veliko. Kot pravi, so škofove naloge, da posvečuje, uči in vodi.

S polaganjem rok je na slovesnosti, ki se je začela ob 15. uri, Zoreta v nadškofa kot glavni posvečevalec posvetil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, nato pa so nanj roke položili še vsi preostali navzoči škofje iz Slovenije in tujine, med njimi tudi kardinal Franc Rode. Še pred tem so prebrali papeško listino o Zoretovem imenovanju in prisluhnili Januszovi pridigi, v kateri je spregovoril o vlogi in pomenu škofa.

V listini o imenovanju je papež Frančišek spomnil, da je moral novega nadškofa imenovati zaradi odpovedi službi »častitljivega brata Antona Stresa«, pri iskanju njegovega naslednika pa so »zaupljivo pomislili«, da je Zore »obdarjen z ustreznimi vrlinami in darovi ter izkušen v upravljanju«, da bi lahko prevzel to službo. V nadaljevanju je papež zapisal nekatere formalne postopke, ki morajo slediti imenovanju, na koncu pa Zoreta izročil v priprošnjo Mariji, svetemu Frančišku ter blaženim Slovencem in frančiškanom. 

Nuncij Janusz je v svoji pridigi poudaril, da od novega škofa pričakujejo veliko in da se mora vsak katoliški škof zavedati, da je naslednik apostolov, pri čemer so njegove naloge, da posvečuje, uči in vodi. Navedel je tudi besede papeža Frančiška, da morajo biti škofje dobri pridigarji, ljudje molitve in pastirji, ki so blizu ljudem.

Veselite se v gospodu

Za svoje škofovsko geslo si je Zore izbral svetopisemske besede Veselite se v gospodu. Izbral si je tudi svoj grb, v katerega so umeščeni zlata zvezda, lipova vejica in simbol frančiškanov. Zvezda predstavlja Marijo, vejica z lipovimi listi njegovo domačijo v Znojilah, frančiškanski simbol pa redovniško vejo, iz katere prihaja. V grbu so tri barve – bela, modra, rdeča –, ki napeljujejo tudi na slovenske narodne barve.

Deli s prijatelji