PRAVO POLETJE

Nadpovprečno vroče bo, nato pa drastična sprememba

Objavljeno 04. junij 2015 12.01 | Posodobljeno 04. junij 2015 12.01 | Piše: A. K.

Do torka se bo živo srebro dvignilo nad 30 stopinj Celzija, potem pa nas čaka ohladitev.

Portugalske ladjice so se namnožile predvsem ob atlantskih obalah Španije, od koder poročajo o okoli 700 ožigih kopalcev.

LJUBLJANA – Da se je poletje že začelo, dokazujejo visoke temperature v teh dneh, vztrajale pa bodo vse do torka. Najbolj vroče bo danes na Primorskem, kjer se bo živo srebro dvignilo tudi do 32 stopinj Celzija. »To so nadpovprečne temperature. Povprečje je sestavljeno iz odklona navzgor, ni pa to rekord,« nam je povedal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

Temperature se do torka ne bodo dvigovale. »Vročina se ne bo stopnjevala, več kot 32 stopinj pa ne bomo imeli,« še pravi Gregorčič in dodaja, da nevarnosti toče trenutno ni. »Ni predvidenih nobenih močnejših neviht, kaj pa se bo dogajalo od torka naprej, še ne vem.«

Vročina bo trajala do torka

Vročina bo po njegovih besedah trajala do torka. »Ta epizoda poletnih temperatur se bo s torkom zaključila. Padec je bil še po včerajšnjih napovedih precej konkreten, tudi za več kot 10 stopinj pri dnevnih temperaturah, današnji izračuni pa kažejo, da bo padec nekoliko milejši,« nam je še povedal Gregorčič.

Padec temperatur in padavine

Če bo obveljal sredin scenarij, bi to pomenilo, da bi se od torka naprej dnevne temperature gibale okoli 20 stopinj Celzija, kot kaže, pa bodo te malenkost višje. »Predvidevamo, da okoli 25 stopinj Celzija,« pravi Gregorčič. Pričakujemo lahko tudi padavine. »Količina je odvisna od razvoja sinoptične situacije. Če bo nastal ciklon nad Sredozemljem, kot je kazalo včeraj, bi bilo dežja več, po današnjih izračunih pa tega ciklona ni, kar pomeni, da količina padavin ni tako izdatna. Treba bo počakati še nekaj dni, da bodo napovedi zanesljivejše.«

Komentiral je tudi napovedi nekaterih tujih medijev, da nas bodo letos presenetile rekordno visoke temperature. »Lansko poletje je bilo precej netipično, prehodni dve pa sta bili precej vroči. Za letos so to bolj kot ne projekcije. Sezonske napovedi ne dosegajo takšnih zanesljivosti, da bi jim lahko zaupali. Tudi lani ni kazalo, da bi bilo poletje tako nestanovitno, kot je pozneje bilo. Zato se mi izogibamo takšnih napovedim.« .

Napoved za prihodnje dni

Danes bo v vzhodni Sloveniji večinoma sončno, drugod deloma jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v zahodnih, severnih in ponekod v osrednjih krajih lahko sredi dneva in popoldne nastanejo krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutri bo povsod sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 27 do 30, na Primorskem ob šibki burji do okoli 32 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo sončno in poletno vroče.

Deli s prijatelji