SODIŠČE

Nadaljevanje procesa Patria, Janša bo poslušal

Objavljeno 12. december 2011 08.47 | Posodobljeno 12. december 2011 08.47 | Piše: D. P./STA

Bremenijo se za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.

Janez Janša in preostali obdolženci v zadevi Patria bodo na sodišču znova v ponedeljek

LJUBLJANA – V Ljubljani se bo danes nadaljevalo sojenje peterici obtoženih v zadevi Patria. Pričakovati je, da bo tožilstvo nadaljevalo in morda tudi že končalo branje obtožnega predloga.

Začeli 5. septembra

Sojenje obtoženim, predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu, na okrajnem sodišču v Ljubljani se je začelo 5. septembra.

Darila za podkupovanja

Bremenijo se za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za političen proces.

Izločeni dokazi

Že v uvodnih narokih sojenja je obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili na Finskem in v Avstriji pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Sodnica Barbara Klajnšek je zahtevo zavrnila, vendar so se nekateri odvetniki pritožili na višje sodišče, ki je pritožbo iz formalnih razlogov zavrglo.

Opozarja na političen vpliv

Tožilec Andrej Ferlinc je na naroku začel z branjem obtožnega predloga, a je tedaj prebral le 56 od več kot 80 strani dolgega dokumenta. Ferlinc je ob tem velikokrat omenil političen vpliv, ki naj bi ga podjetje Patria potrebovalo za zmago na razpisu za proizvodnjo osemkolesnikov.

Deli s prijatelji