VREMENSKA UJMA

Nad zahodom že besni

Objavljeno 05. november 2014 20.37 | Posodobljeno 05. november 2014 23.23 | Piše: Mo. S.

Danes je med 7. in 18. uro v Zgornjem Posočju že padlo okoli 65 litrov dežja na kvadratni meter.

Deževje je zajelo Slovenijo.

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje (Arso) že nekaj dni svari pred močnim deževjem in posledičnimi poplavami.

V zadnjem sporočilu so navedli, da je danes med 7. in 18. uro v Zgornjem Posočju že padlo okoli 65 litrov dežja na kvadratni meter. Ob zahodni meji se že več ur pojavljajo nevihte z nalivi, ponoči pa se bodo padavine le še okrepile in postopno zajele večji del države.

Voda že zaliva kleti

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se zdaj težave pojavljajo predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem, kjer imajo gasilci največ dela s črpanjem meteornih voda iz kleti. 

Gasilci so posredovali v Idriji in v Vipavi, kjer je voda zalila garaži. V Škofji Loki je meteorna voda zalila gostinski lokal, v Kranju pa so gasilci vodo črpali iz dveh stanovanjskih hiš, treh večstanovanjskih objektov in šole. Voda je zalila tudi stanovanjsko hišo v Gorenji Dobravi in Hotavljah ter kletne prostore stanovanjske hiše v Ribnem na Bledu. V Novi Gorici so gasilci krajanu dostavili vreče peska in mu nudili pomoč pri postavitvi protipoplavne pregrade, ker je meteorna voda vdirala z ceste v pritlične prostore stanovanjske hiše.

V Novem mestu so gasilci na Smrečnikovo ulico prepeljali 40 protipoplavnih vreč.

Morje poplavlja

Zaradi povišanega plimovanja pa je morje poplavilo nižje ležeče obale v Piranu. Poplavilo je del cestišča na Punti, na Prešernovem nabrežju in Kidričevem nabrežju.

Pestro bo tudi v Kvarnerju

Četrtek bo deževen, vmes bodo nevihte in močni nalivi, tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko do noči na petek pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Posebej intenzivno bo vremensko dogajanje v Kvarnerju, kjer bodo pogosto nastajale nevihte, južni višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine nosili proti osrednji Sloveniji in delu vzhodne Slovenije. 

V primerjavi s prejšnjimi izračuni se intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranja, po nekaterih celo stopnjuje. Za zdaj kaže, da bodo najintenzivnejše padavine zajele osrednjo, južno in zahodno Slovenijo.

Pade lahko tudi več kot 300 milimetrov padavin

V soboto bodo padavine sicer slabele, bo pa skupna količina padavin v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije v naslednjih dneh lahko presegala 200 ali celo 300 litrov na kvadratni meter (za primerjavo: v Sloveniji letno pade povprečno 1200 litrov padavin na kvadratni meter, v zahodnem, zlasti goratem svetu pa tudi do 3000).

Tukaj lahko spremljate potek gibanja in intenzivnost padavin nad Slovenijo:

Deli s prijatelji