NADZORNIKOV ŠE NI

Nad Sovo bedi ženska

Objavljeno 30. september 2014 14.59 | Posodobljeno 30. september 2014 15.51 | Piše: STA

Poslancem tudi tokrat ni uspelo imenovati komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se trenutno izvaja tudi v okviru pristojnega delovanja varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.

LJUBLJANA – Poslancem tudi tokrat ni uspelo imenovati komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poslanske skupine koalicije, ZL in ZaAB so predlagale umik točke odločanja o članih komisije, kar je potrdilo 49 poslancev, proti jih je bilo 21. Spet se je namreč zataknilo, ker je SDS za člana komisije predlagala prvaka SDS Janeza Janšo.

Janša: Kriv je premier Cerar

Janša je v izjavi za medije ob robu seje pojasnil, da je Slovenija v precej resnih časih že od 1. avgusta »brez parlamentarnega nadzora nad tajnimi službami«. Odkar imamo v državi formalno parlamentarno demokracijo, se to še nikoli ni zgodilo, je še dejal Janša in ocenil, da soodgovornost nosi premier Miro Cerar.

Na dnevnem redu današnje izredne seje je bilo predvideno že tretje odločanje o članih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. A poslanske skupine SMC, Desusa, SD, ZaAB in ZL so predlagale umik te točke, saj se zapleta pri članstvu poslanca Janše v komisiji, ki prestaja zaporno kazen. SDS je namreč napovedala, da bo vztrajala pri predlogu, naj bo med člani komisije tudi njihov predsednik.

V obrazložitvi predloga umika omenjene točke dnevnega reda je vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer spomnila, da takega predloga že v preteklosti niso potrdili, zato o povsem enakem predlogu sklepa tudi na tej seji ne želijo glasovati. Ob tem je poudarila, da se del nadzora obveščevalnih in varnostnih služb izvaja tudi v okviru pristojnega delovanja varuha človekovih pravic.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je opozoril, da je taka obrazložitev »povsem neskladna s slovenskim pravnim redom«, državni zbor pa da se z umikom te točke z dnevnega reda izogiba nadzoru nad varnostnimi in obveščevalnimi službami.

Dodal je tudi, da so razmere doma in po svetu precej hude, zlasti zato, ker se tudi pri nas dogaja del nadzorov nad muslimanskimi skupinami, ki hodijo v vojne v arabske dežele, in da nad to dejavnostjo ni nobenega nadzora. Po Tankovih besedah problematizira prav »neformalna koalicija«, predlog umika točke dnevnega reda pa je pripravljen »ad personam«.

Državni zbor bo sicer danes odločal o podpredsednici državnega zbora iz vrst SD Andreji Katič in štirih poslancih, ki bodo nadomestili tiste, ki so zasedli ministrske funkcije.

 

Deli s prijatelji