REDKO

Nad Slovenijo prihaja puščavski pesek

Objavljeno 25. marec 2015 18.02 | Posodobljeno 25. marec 2015 18.02 | Piše: Mo. S.

»Ljudje kaj slabšega spuščamo v ozračje,« pravi Andrej Pečenko.

Bo severovzhodni del Slovenije nekoč videti takole?

LJUBLJANA – Če imate radi zanimive vremenske pojave, vas v kratkem utegne razveseliti saharski pesek, ki ga bo iznad severnega dela Afrike k nam prinesel južni veter.

Peska oziroma puščavskega prahu bo sicer več nekoliko južneje, ob Jadranu, pri nas pa manj, saj ga bodo padavine med potjo do Slovenije že spirale. Nekaj ga bomo morda vseeno deležni. »Mogoče bo kaj opaziti zlasti na belih avtomobilih, ne bo pa tega veliko,« nam je povedal Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje (Arso).

Popolni pogoji: ciklon, južni veter in padavine

Ker tak pojav doživimo le redko, nas zanima, kakšni pogoji morajo biti zanj izpolnjeni. Kot nam je pojasnil Pečenko, je pojav najizrazitejši, če nad severni del Afrike seže ciklon. Tam se lahko ta prah oziroma pesek dvigne, potem pa morajo zapihati južni vetrovi, ki prah lahko prinesejo severneje, torej tudi do nas. Tudi zdaj je podobno: »Nad zahodnim Sredozemljem pa tudi delno nad severno Afriko je ciklonsko območje, tako da je ta pogoj delno izpolnjen.« Če želimo prah opaziti na tleh ali predmetih, morajo pri nas biti padavine, ki ta prah sperejo iz ozračja.

Brez skrbi, prej koristi kot škodi

Puščavski pesek s seboj sicer ne prinaša negativnih oziroma škodljivih posledic. »Drugače pa mislim, da je za zemljo lahko to celo dobro,« pravi Pečenko. »Ljudje kaj slabšega spuščamo v ozračje.«

Deli s prijatelji