AKTIVNI DRŽAVLJANI

Nad sivo ekonomijo: slikajte račun in pošljite MMS Dursu

Objavljeno 01. julij 2013 14.58 | Posodobljeno 01. julij 2013 14.58 | Piše: S. U.

Od danes dalje je možno pošiljanje MMS-sporočil s fotografijami prejetih računov.

LJUBLJANA – Na Davčni upravi RS (Durs) zaznavajo, da je med državljani vse več zavedanja, da je za izboljšanje situacije v državi potrebna tudi njihova aktivna vloga. Pošiljanje sporočil MMS s fotografijami prejetih računov je eden od možnih načinov dejavne vloge posameznika, in sicer tako, da vedno zahteva račun, ga tudi vzame, in če želi, pošlje fotografijo računa davčni upravi. Potrošniki lahko od danes na mobilno številko 051 241 241 pošiljajo sporočila s fotografijami računov, ki jih bodo prejeli ob plačilu blaga ali storitve. Davčna uprava bo prejete fotografije računov evidentirala in jih uporabila v postopkih davčnega nadzora. Vse državljane vabijo k dejavnemu sodelovanju. Pošiljanje tovrstnih sporočil bo zanje brezplačno.


Kako

Za pošiljanje MMS-sporočila je treba z mobilnim telefonom narediti fotografijo računa, ustvariti MMS-sporočilo s fotografijo računa, v polje z besedilom je za potrebe avtomatičnega evidentiranja treba vpisati davčno številko ali ID-številko za DDV izdajatelja računa (navedena na računu) ter poslati sporočilo na številko 051 241 241.

V boj proti sivi ekonomiji

»Davčna uprava je v letu 2012 v naknadnem nadzoru, med drugim tudi v projektu nadzora sive ekonomije, ugotovila za slabih 270 milijonov evrov dodatnih obveznosti. Ključna cilja davčne uprave sta spodbujanje prostovoljnega in pravilnega izpolnjevanja davčnih obveznosti ter obvladovanje sive ekonomije. Kljub mnogim aktivnostim davčne uprave in drugih pristojnih organov ne moremo mimo dejstva, da je utajevanja davkov in sive ekonomije v Sloveniji preveč. Za pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti in obvladovanje sive ekonomije je zelo pomembno tudi zavedanje vseh državljanov, da je neplačevanje davkov naš skupni problem in da moramo vsi storiti nekaj za to, da bo vsak plačal toliko davka, kolikor je predpisano. Dejstvo namreč je, da tisti, ki pošteno plačujejo vse obveznosti, plačujejo več zaradi tistih, ki svojih obveznosti ne izpolnjujejo. Striktno zahtevanje in jemanje računov vseh potrošnikov je pomemben korak h korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije. S pošiljanjem fotografij računov davčni upravi pa bodo potrošniki lahko prispevali tudi k večji učinkovitosti davčnega nadzora,« še sporočajo z ministrstva za finance.

Ob tem naj spomnimo, da danes začne veljati sprememba zakonodaje, ki prinaša spremembe na področju gotovinskega poslovanja, visoke globe in poostren nadzor.

Deli s prijatelji