BOLEZEN

Nad raka z zdravim načinom življenja

Objavljeno 09. avgust 2013 08.57 | Posodobljeno 09. avgust 2013 08.57 | Piše: P. J.

Premalo mislimo na to, kaj pojemo.

BELE VODE – »Tretjino raka bi lahko premagali z zdravim načinom življenja, pa vendar smo v tej potrošniški družbi zaslepljeni, izbrišemo bolezen in smrt,« je na srečanju z naslovom Kako živeti z boleznijo dejala prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med. in predsednica društva onkoloških bolnikov.

Prosimo za pomoč

Zdravnica, ki je svoje življenje posvetila prizadevanjem za celostno rehabilitacijo bolnikov z rakom, je pojasnila, da je življenje eno samo, in čeprav se nam ob bolezni postavi življenje na glavo in so prvi trenutki hudi, smo ustvarjeni tako, da v nas ostaja želja po življenju. »Ko se srečamo z boleznijo, je pomembno, da se o njej podučimo in da prosimo za pomoč in podporo.«

Eden izmed glavnih vzrokov, zakaj smo Evropejci tako zelo bolni, je tudi, ker premalo mislimo nase in na to, kaj pojemo. »Naše zdravje je zelo odvisno od naše prehrane, medtem pa smo mi bolj občutljivi na to, kakšno kvaliteto bencina bomo natočili v avto, kot na to, kaj bomo pojedli. Na hrano moramo gledati kot na naše vsakodnevno zdravilo,« je dejala evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Kot je pojasnila, v Evropskem parlamentu dajejo velik poudarek obvladovanju bolezni in področjem, ki so povezana z zdravjem. Za konec je povedala še, da moramo vedno začeti pri našem zdravju, čeprav se njegovega pomena pogosto zavemo šele, ko ga izgubimo.

Deli s prijatelji