NOVE TEŽAVE

Nad Omerzelom zdaj visi še vrvica

Objavljeno 29. november 2013 12.00 | Posodobljeno 29. november 2013 12.09 | Piše: P. J.

Nemci trdijo, da je bila ponudba njihovih konkurentov pozneje spremenjena in dopolnjena.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

LJUBLJANA – Podjetje Kig, ki državi že od leta 2007 dobavlja registrske tablice, je na novem razpisu, ki ga je objavilo ministrstvo za infrastrukturo Sama Omerzela, bilo ponovno izbrano za 13-milijonski posel, čeprav je podjetje Utsch bilo dvakrat cenejše, njegova ponudba je namreč 6,5 milijona. Nemci so se pritožili, ko jih je ministrstvo zavrnilo, pa so se pritožili še na Državno revizijsko komisijo (DRK), kjer so ponovno izgubili. Senca dvoma se je nad poslom pojavila tudi zato, ker je s fotografije, ki so jo pridobili v uredništvu Večer, razvidno, da je bila dokumentacija podjetja Kig med postopkom odprta za neupravičene posege. V Kig sicer zanikajo, da bi bila njihova ponudba pozneje spremenjena, a dvom ostaja.

Nemci navedli več nepravilnosti

S tem ko je DRK zavrnil pritožbo Utscha, so v vodo padli tudi sumi o nepravilnostih pri razpisu, ki jih je navajalo nemško podjetje in zahtevalo, da se razpis ponovi. Utsch naj ne bi v svojem statutu primerno opredelil dejavnosti, ki je bila zahtevana na razpisu, zato je bila njegova vloga zavrnjena. Nemci so med razlogi za ponovitev navajali, da je bila ponudba Kiga pozneje dopolnjena in spremenjena, kar pa je v nasprotju s predpisi pri javnem naročanju. Ob oddaji ponudb je bila dokumentacija Nemcev nezavarovana, Kigova pa speta s posebno vrvico. Nemci so potem zahtevali, da ministrstvo dodatno zavaruje ponudbo konkurence. Iz fascikla naj bi tako potegnili vrvico in pod pečat ministrstva – papir z žigom – vse skupaj zlepili z lepilnim trakom. S tem naj bi preprečili, da bi kdor koli posegal v dokumentacijo, jo pregledal in prilagajal pred zaključkom razpisa. 

Minister Omerzel je za 12.30 napovedal novinarsko konferenco, na kateri naj bi predstavil pomembne dejavnosti ministrstva v zvezi z aktualnimi dogodki. Bo morda odstopil?

Kig in ministrstvo vztrajata pri svojem

Nemci še navajajo, da so so njihovi konkurenti videli, kaj vsebuje njihov predlog, kar so potrdili tudi na ministrstvu. Dokumentacijo Nemcev je bilo ob oddaji treba zavezati, pri čemer pa se je pripetilo, da je izbrani ponudnik videl vlagateljeve vzorce, toda za to naj bi bili v Utschu krivi kar sami. Ob vezavi ponudb so bili predstavniki podjetja ves čas prisotni, takrat pa menda niso imeli pripomb.

Ko so bili znani rezultati razpisa, so Nemci zahtevali vpogled v dokumentacijo, a niso kaj dosti videli, saj je Kig večji del označil za poslovno skrivnost. Fotografija, ki je bila posneta na skrivaj, pa razkriva, da je bila varovalna vrvica iztrgana iz pečata, ki je bil prav tako premaknjen, s čimer se postavlja vprašanje, ali je bila dokumentacija Kiga kasneje prilagojena. Na ministrstvu sicer zatrjujejo, da je bila ponudba originalno zvezana in pečatena enako ob oddaji. Kig in ministrstvo trdita, da vrvica ni bila pretrgana, ampak je enostavno zdrsnila iz pečata, ker je bila tolikokrat pregledana. Zastopnica Kiga Marjana Novak zagotavlja, da ponudba ni bila spremenjena, saj do nje niti niso imeli dostopa, vrvica in nalepka pa sta bili po njihovem nepoškodovani.

Deli s prijatelji