NEVARNOST

Nad krško nuklearko kljub prepovedi letel falcon

Objavljeno 29. januar 2012 18.05 | Posodobljeno 28. januar 2012 20.07 | Piše: A. F.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije opozarja na brezbrižnost Uprave RS za jedrsko varnost, ko gre za varovanje prebivalcev in okolja.

Jedrska elektrarna Krško

LJUBLJANA, KRŠKO – Zveza ekoloških gibanj (ZEG) Slovenije ponovno opozarja na delovanje Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV). Kot so zapisali v javnem pismu, naj bi se nanje obračali zaskrbljeni prebivalci Posavja ter zaposleni v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), saj ne morejo verjeti, da se v Sloveniji pristojna institucija obnaša tako brezbrižno in da je zanjo varnost ljudi ter prebivalcev tako nepomembna.

Nedovoljen prelet

17. septembra 2011 naj bi v nizkem preletu poleg jedrske elektrarne NEK letelo letalo falcon, ki je sicer shranjeno na bližnjem vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki. Preleti nad elektrarno in v bližini so strogo prepovedani, letališče pa je oddaljeno le malo več kot štiri kilometre od elektrarne, kar naj bi bil tudi svojevrsten rekord, saj tako majhna razdalja med jedrsko elektrarno in letališčem v svetu ni običajna.

Ekologi opozarjajo

Zveza ekoloških društev je o dogodku obvestila vse, tudi pristojne v URSJV, vendar na dogodek ni bilo nobenega odziva. Zveza društev pa je bila obveščena, da je direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar zahteval, da se pri preračunih mogočega naleta letala na NEK izpustijo vsi kombinirani dogodki, ki bi povečali verjetnost za padec in za nesrečo.

Tako so izločili možnost, da bi na podlagi analize posledic lahko izvedli potrebne korektivne ukrepe, inženirsko zaščitili ranljive točke oziroma drugače poskrbeli za ustrezno varnost.

Predsednik ZEG Karel Lipič pa izraža tudi skrb, da bi se pri nas zgodila podobna katastrofa kot lani na Japonskem, saj tudi tam pristojne institucije niso upoštevale opozoril.

Deli s prijatelji