ODPOVEDI

Nad Ajdovščino joče tudi nebo

Objavljeno 22. junij 2012 10.36 | Posodobljeno 22. junij 2012 10.36 | Piše: T. L., STA

Med delavci Primorja, ki jim bodo danes začeli deliti odpovedi, je veliko zaščitenih kategorij.

Delavci Primorja na plače še čakajo (foto: Ljubo Vukelič, Delo).

AJDOVŠČINA – Zaposlenim v Primorju bodo danes začeli deliti odpovedi delovnega razmerja zaradi stečaja, je povedal vodja splošnokadrovskega sektorja v Primorju Ožbej Marc. Ajdovski svetniki so se sicer na četrtkovi izredni zavzeli za pomoč pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo zaposlovala delavce Primorja in za ustanovitev »novega Primorja«.

Med delavci tudi invalidi

Marc je povedal, da je bilo v Primorju ob stečaju zaposlenih 651 delavcev, med katerimi so 303 s stalnim bivališčem v občini Ajdovščina. Med delavci je veliko zaščitenih kategorij, 280 jih je starejših od 55 let, 75 pa invalidov. Predvsem ti bodo zelo težko našli novo zaposlitev, približno polovica vseh pa bi lahko delo našla v prihodnjih šestih mesecih, je še povedal Marc.

Po četrtkovem začetku stečajnega postopka v Primorju je novogoriško okrožno sodišče začelo stečaj tudi v Primorju Avtoservis, ki je imelo pred stečajem osem zaposlenih. Po besedah vodje koordinacije sindikatov v Primorju Damjana Volfa pričakujejo, da bo novogoriško sodišče danes podprlo začetek stečajnega postopka tudi v Primorju Instalacije s 30 do 35 zaposlenimi delavci.

Ajdovski župan Marjan Poljšak, ki že vseskozi išče možne rešitve za zaposlitev brezposelnih delavcev Primorja, je na četrtkovi izredni seji predlagal nekaj ukrepov, ki so jih svetniki sprejeli. Mnogi so sicer menili, da je razprava in celotna izredna seja občinskega sveta odveč, saj so se razmere v času med sklicem in izvedbo seje močno spremenile.

Blagovno znamko Primorje bi ohranili 

Svetniki ajdovske občine so se zavzeli za to, da bodo pomagali skupini strokovnjakov, ki želijo ohraniti gradbeno dejavnost in s tem vse strokovno znanje v novem podjetju. Obenem pa so se svetniki zavzeli za ohranitev blagovne znamke Primorja in referenc. Poljšak je dejal, da se bo v prihodnjih dneh zagotovo sestal s stečajnim upraviteljem Primorja Rudolfom Hramcem, sodelovali pa naj bi tudi z upniškim odborom in drugimi, ki lahko vplivajo na potek stečaja.

Deli s prijatelji