DISKRIMINACIJA

Nacionalko prijavili zaradi domnevnih nezakonitosti

Objavljeno 28. december 2011 23.20 | Posodobljeno 28. december 2011 18.55 | Piše: M. U., STA

RTV Slovenija neparlamentarne stranke očitajo, da so preveč časa namenjali Jankoviću in Virantu.

Borut Pahor, Janez Janša, Zoran Janković in Gregor Virant

LJUBLJANA – Predstavniki nekaterih strank, ki se na državnozborskih volitvah niso uvrstile v parlament, so na Inšpektorat za notranje zadeve poslali prijavo o domnevno nezakonitih ravnanjih in kršenju pravil v času volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami na Radioteleviziji (RTV) Slovenija. Prepričani so, da so bili zaradi tega diskriminirani.

RTV naj bi grobo kršil zakona o volilni in referendumski kampanji

Darko Krajnc (SMS – Zeleni), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel) in Andrej Magajna (Krščanski socialisti Slovenije) ocenjujejo, da je RTV Slovenija v času volilne kampanje pred decembrskimi volitvami »grobo kršil« določila zakona o volilni in referendumski kampanji, zakon o RTV Slovenija in svoja pravila za volilno kampanjo.V dopisu omenjenemu inšpektoratu pojasnjujejo, da je Televizija Slovenija kršila pravila z omogočanjem predstavitev kandidatov in list mimo oddaj, predvidenih s pravili.

Nekateri kandidati so v različnih oddajah nastopali predvolilno

Pravila namreč določajo, da kandidati ne bodo nastopali v drugih oddajah RTV Slovenija, razen navedenih v pravilih – v (samo)predstavitvah in soočenjih. Kandidati bi lahko v skladu s pravili v času kampanje nastopali samo, če bi opravljali državniško ali javno funkcijo. V nasprotju s tem pa je Televizija Slovenija »omogočila in organizirala posameznim kandidatom neke vrste vzporedno volilno kampanjo«, so zapisali omenjeni predstavniki neparlamentarnih strank. Kot pojasnjujejo, so nekateri kandidati nastopali v različnih oddajah, ki niso bile namenjene njihovi državni ali javni funkciji, ampak so nastopali z volilno tematiko.

Največ časa namenili Jankoviću in Virantu

Po njihovih navedbah se je izjemno veliko programskega časa namenilo predvsem Zoranu Jankoviću iz Pozitivne Slovenije in Gregorju Virantu iz Liste Virant. »Kot protekcionistično predstavitev kandidatov lahko smatramo tudi predstavitveni programski sklop ‘predstavitve mandatarjev‘, ki ni predviden nikjer v pravilih RTV. Tudi v teh oddajah se je grobo kršilo zgoraj navedeno načelo enakih pravic, saj so se v t. i. mandatarskem sklopu pojavljali le izbrani kandidati po izboru urednikov,« opozarjajo podpisniki.

Deli s prijatelji