OHLADITEV

Na žegnanje pirhov 
v plašči in z dežnikih

Objavljeno 11. april 2017 21.47 | Posodobljeno 11. april 2017 21.46 | Piše: Jaroslav Jankovič

Teden se je začel s soncem in visokimi temperaturami, konec bo moker in hladen.

LJUBLJANA – V minulih dneh smo doživeli nekaj poletja. Jutra so bila skoraj mrzla, tudi 5 °C, a okoli druge ure popoldne je sonce živo srebro prignalo na neverjetnih 25 °C.

Človek res ne ve, kako bi se zjutraj oblekel, ko nas je brez puloverja in jakne zeblo, popoldne pa smo se morali sprehajati v kratkih rokavih. 
Mag. Tanja Cegnar pravi, da je skok temperature za 20 °C v pičlem dnevu zares velik, po drugi strani pa je prav april mesec z največjimi nihanji in najbolj spremenljivim vremenom. Zato imajo meteorologi z napovedjo največje težave prav v aprilu, ki pa je letos nenavadno sončen in ne deževen. A ko smo se že veselili lepih, sončnih velikonočnih praznikov, kar malce po morju je zadišalo, so nas vremenarji tokrat zares razočarali. Meteorolog Brane Gregorčič z agencije za okolje je povedal, da bo prav v nedeljo, ko bomo za zajtrk lupili jajca in se sladkali s sočno šunko, v vino pa pomakali pelin za lažjo prebavo, deževalo.

»Nekaj kapljic bo morda padlo že v soboto.« Ko bomo torej polnili košare in cekarje in se bodo babice z lepo oblečenimi vnuki odpravile na velikonočni blagoslov jedi, ki mu pravimo žegen, ne pozabimo na dežnike. Dopoldne bo menda še posijalo sonce, popoldne pa se bo nebo stemnilo in zapihal bo hladen vetrič.

Aprila kot avgusta, a lani huda pozeba

Tla so suha in za Slovenijo je razglašena velika nevarnost požarov v naravnem okolju.

»Tako se ponoči zrak pri tleh nemoteno ohlaja, čez dan pa imajo sočni žarki že dovolj moči, da se ozračje od tal prijetno ogreje,« pojasnjuje Cegnarjeva in poudarja, da je bilo tako tudi letos marca, ki so ga zaznamovale velike temperaturne razlike med jutrom in popoldnevom. »Zaradi dnevnega ogrevanja spodnjih plasti zraka ob sončnem vremenu ozračje kaj hitro labilizira in ob prisotnosti zadostne količine vlage v ozračju lahko nastajajo plohe in nevihte, zato je aprilsko vreme znano kot muhasto. Aprila se dan hitro daljša in moč sončnih žarkov je v drugi polovici meseca že primerljiva z močjo son­čnih žarkov v drugi polovici avgusta.«

Toda prav aprila lani, natančneje 26., je pritisnil mraz in je pozeba vinogradnikom in sadjarjem odnesla tretjino pridelka. Naslednji dan je ob močnejših padavinah snežilo tudi po nižinah. Denimo na Bizeljskem je sneg prekril prebujene vinograde.

»Kljub izraziti ohladitvi v zadnjem tednu aprila je bila povprečna mesečna temperatura večinoma 1–2 °C nad dolgoletnim povprečjem,« pove Cegnarjeva. »Snežiti je po nižinah začelo že v dopoldanskih urah, medtem ko so bile temperature v osrednji in južni Sloveniji sredi dneva še nad 15 °C. Popoldne se je od severa hitro hladilo in snežilo je še v noči na 28. april.«

Sneg konec aprila ali v maju pred desetletji ni bil izjemen pojav, v zadnjih 25 letih pa je zapadel le še konec aprila 1997.

Zato Cegnarjeva opozarja, da aprila še ni konec, da bomo prav za veliko noč doživeli ohladitev.

Velika noč bo deževna in mrzla

Danes čez dan bo dež, krajevno tudi nevihte, prehodno zajel večji del Slovenije. Zapihal bo vzhodni do severovzhodni veter. Sredi dneva bo večinoma od 10 do 15, na Primorskem okoli 18 °C. Jutri bo deloma jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. V četrtek bo po večini sončno, predvsem v hribovitem svetu bodo popoldne nastale posamezne plohe. Spet bo topleje.

V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, a po večini suho. Napoved o dežju na velikonočno nedeljo je žal zelo točna. Brane Gregorčič nam je potrdil, da je verjetnost dežja več kot 80-odstotna, kar je za tako dolgoročno napoved zelo prepričljivo.

Močno se bo ohladilo, saj bo temperatura padla na 5–7 °C. V ponedeljek bodo po Sloveniji plohe. 

Bionapoved

Danes čez dan bo vremenski vpliv obremenilen, veliko ljudi bo imelo značilne težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. V noči na sredo bo obremenitev večinoma ponehala, okrepljeni bodo le nekateri bolezenski znaki. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. V sredo bo splošni vremenski vpliv večinoma ugoden, okrepljeni bodo le nekateri bolezenski znaki, v četrtek spet lahko pričakujemo nekaj več značilnih težav, za vremensko občutljive bo konec tedna naporen, priporočamo, da se dosledno držite morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil in ste bolj previdni, saj bo vreme motilo zbranost in tudi spanje. UV-indeks te dni v gorah sredi dneva ob jasnem vremenu že doseže 7, po nižinah 6. V visokogorju se ob prisotnosti snežne odeje prejeti odmerek lahko podvoji. V gorah je ob sončnem vremenu sredi dneva nujna zaščita kože in oči pred sončnimi žarki, sredi dneva je priporočljiva tudi po nižinah. 

Sneg aprila 2016

Aprila 2016 so bili v nižinskem svetu do trije dnevi s snežno odejo, največjo debelino pa je dosegla 28. aprila. V Slovenj Gradcu je snežna odeja dosegla 15 cm, v Lescah 19, v Ratečah 20, na Zgornjem Jezerskem 39, v Novi vasi 30, v Kamniški Bistrici 21, na Sevnem 20, v Kneških Ravnah 12, na Brniku 10 cm. Iz Črnomlja, z Goriškega, Krasa in iz slovenske Istre ter Prekmurja o snežni odeji niso poročali. 

 

Deli s prijatelji