HIGIENA IN POL

Na zdravstveni šoli iz malice prilezel polž

Objavljeno 21. marec 2015 17.50 | Posodobljeno 21. marec 2015 17.51 | Piše: Primož Škerl

Dijaki srednje šole v Celju, kjer jih učijo tudi o higieni, opozarjajo na mrčes v prehrani. Bogomir Paj, ki skrbi za malice, trdi, da so analize v redu in da mu to nekdo namešča.

CELJE – Dijaki Srednje zdravstvene šole Celje (SZŠC) zadnje tedne zelo začudeno zrejo v svoje šolske obroke, iz katerih lezejo ali kukajo polži, pajki, muhe in drugo, kar ne spada na običajni jedilnik slovenske kulinarike. Če bi govorili o kakšnih azijskih specialitetah, bi nenavadno obogateno prehransko ponudbo šole morda še lahko razumeli. Dijaki so sami opozorili na nepravilnosti – najprej pristojne na šoli, nato še medije. Pristojne inšpekcije o mehkužcih in mrčesu v šolski prehrani ne vedo nič. Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja, da SZŠC še ni bil predmet strokovnega spremljanja.

Jajčne lupine v lazanji

Dijaki pravijo takole: »Na SZŠC je dijakinja prejšnji teden pri topli malici v lazanji našla jajčne lupine. To je odnesla pokazat glavnemu kuharju, ki pa je rekel samo: 'Ja, in?' Odšli smo k vodstvu šole, povedali, kaj se je zgodilo, rekli pa so samo, naj jim prinesemo fotografijo in pisno pritožbo, storili niso ničesar drugega. Še prej so dijaki v zeleni solati našli muho, v pleteni makovki pajka, v sendviču polža. Pice od prejšnjega dne samo pogrejejo in pregrejejo, dijakom je po tem slabo, boli jih trebuh. Obiskujejo zdravstveno šolo, kjer bi moralo biti za takšne stvari še posebno poskrbljeno. Glede na to, da plačujemo malico 50 evrov na mesec, da sendvič z eno rezino polike in kislo kumarico stane 1,80 evra, navadna oda pa 90 centov, bi moralo biti za takšne stvari poskrbljeno.«

Dijakinji, ki sta se oglasili pri nas in navedli še nekaj podrobnosti, vnaprej odločno zavračata morebitne očitke o fotomontaži posnetka s sendvičem in polžem. »Ta sendvič je dobil sošolec in zgrozil se je, ko je iz njega prilezel polž. Tudi sama sem pred časom našla crknjeno muho v solati. Vse skupaj sem odnesla nazaj, nisem mogla več jesti in nisem vzela novega kosila, čeprav so mi ga ponudili.« Nekateri dijaki so se o nenavadnih kulinaričnih prijemih v šolski kuhinji pogovarjali s starši, ti so jim večinoma svetovali, naj zadevo prijavijo razrednikom. Ponudba zasebnika, ki oskrbuje (tudi) SZŠC, vsaj po jedilniku na spletnih straneh šole ni slaba ali skopa. Ta teden med drugim najdemo mehiško mineštro, hobotnico s krompirjem, mesno musako, jedi z žara in drugo. Zasebni ponudnik sodeluje z več celjskimi srednjimi šolami in nekaterimi javnimi zavodi.

Dijaki ne vedo, ali se je kaj podobnega zgodilo tudi kakšnemu profesorju. »Najbrž bi bili kar tiho. Pogosto so sendviči stari, solata gnila, od tistih jajčnih lupin je bilo sošolki pošteno slabo. Učijo nas, kako moramo biti higienski, kako hraniti ljudi v bolnišnicah, pri nas pa kuharice ne nosijo niti kap in rokavic. Tudi cene so glede na kakovost grozne.«

Šola opozorila ponudnika malic

Ravnateljica Katja Pogelšek Žilavec neljubi dogodek močno obžaluje, prizadetim se iskreno opravičuje in zagotavlja, da so sprejeli ukrepe, da podobnih primerov ne bi bilo več. »Trenutno nas še obvezuje pogodba z zunanjim ponudnikom, na šoli je tudi skupina za prehrano, ki obravnava predloge in smernice prehranjevanja. Na zadnjem srečanju skupine smo pripravili tudi predloge za energijsko in hranilno bogatejšo hladno malico. Ponudnik je obljubil, da bo to upošteval.« Toda skupina gotovo ni imela v mislih obogatitve, kakršno opisujejo srednješolci. »Od dijakov smo dobili slikovno gradivo, posredovali smo ga ponudniku z opozorilom, naj se to ne ponovi več. Še isti teden je zamenjal določenega dobavitelja in zagotovil, da hrano pripravljajo po sistemu HACCP in da vsak dan naročajo sveže štručke, žemlje in pekovsko pecivo. V ponudbi hladne malice je 15 vrst sendvičev.«

Ravnateljica primer pozna in dodaja, da so dijakinjo pozvali še k pisni pritožbi in jo poprosili za dodatno slikovno gradivo, da bi lahko argumente še podkrepili. Čeprav tega niso dobili, so se z zasebnikom pogovorili, zato ne drži, da šola ni ukrepala. »Tudi redno anketiranje dijakov v zvezi z zadovoljstvom s šolsko prehrano za zdaj kaže na njihovo zadovoljstvo. Odločitev o prehranjevanju v šoli sprejmejo skupaj s starši, odstotek prijavljenih na šolsko prehrano je velik, zato lahko sklepamo, da je večina zadovoljna s sistemom, ki ga trenutno imamo.« Kakor smo še neuradno izvedeli, bo zasebniku pogodba potekla avgusta in SZŠC bo z razpisom poiskal novega ponudnika.


Bivša partnerica in Ramsay

Šolsko prehrano na zdravstveni šoli zagotavlja zasebnik Bogomir Paj s svojim podjetjem Bacchus. »Kaže, da se s tem nekdo intenzivno ukvarja. Doslej nismo imeli nobenih težav, držimo se standardov, vse analize so v redu. Zgrožen sem, očitno nam to nekdo namešča. Hudobije in žlehtnobe je veliko, tudi ljubosumja, pred letom dni sem zamenjal partnerico. Tudi Ramsayju so našli polža na krožniku,« pojasnjuje ponudnik. 

 

Deli s prijatelji