291 DELAVCEV

Na zavodu za zaposlovanje pripravljeni na delavce Aha Mure

Objavljeno 26. junij 2013 16.49 | Posodobljeno 26. junij 2013 16.49 | Piše: A. L.

Trajanje denarnega nadomestila zavarovancem v prvem mesecu upravičenosti se skrajša za dan na teden, to je čas odsotnosti z dela, ki jo je delodajalec dolžan omogočiti delavcu v času odpovednega roka.

Delavci so podpisali več pooblastil, vsak lahko pooblasti več odvetnikov, a je na sodišču mogoče uveljavljati le eno tožbo.

MURSKA SOBOTA – V prihodnjih dneh se bo na zavod za zaposlovanje v Murski Soboti prijavilo 291 delavcev, ki so iz poslovnih razlogov ostali brez dela v Aha Muri. Tako bodo spet postali iskalci zaposlitve, pri tem pa bodo zaradi nove zakonodaje starejši brezposelni na slabšem kot do zdaj. Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje v Murski Soboti Cvetka Sreš, bodo za te delavce organizirali prijavo in ustrezno informiranje, zaradi spremembe zakona o urejanju trga dela, ki velja od marca, pa je veliko sprememb pri denarnih nadomestilih.

Nadomestilo večini za tri mesece

Trajanje denarnega nadomestila zavarovancem v prvem mesecu upravičenosti se skrajša za dan na teden, to je čas odsotnosti z dela, ki jo je delodajalec dolžan omogočiti delavcu v času odpovednega roka. Delodajalcu se za čas trajanja odsotnosti povrne nadomestilo bruto plače, ki jo je izplačal delavcu za dneve odsotnosti z dela zaradi vključevanja v ukrepe na trgu dela, in to v znesku 70 odstotkov. Nadomestilo se po novem odmeri od delovne dobe pri zadnjem delodajalcu in večina ga bo najbrž prejemala tri mesece, ker so prišli po stečaju Mure v odprto brezposelnost, sprejeli nadomestilo in ga izkoristili ali ne, potem pa odšli nazaj delat.

Neizkoriščena nadomestila

V zavarovalno dobo za odmero pravice do denarnega nadomestila se pri ponovnem uveljavljanju pravice ne všteva zavarovalna doba, od katere je bila pravica do denarnega nadomestila že odmerjena, in zavarovalna doba, dosežena s prejemanjem denarnega nadomestila. To pravilo pa po novem ne velja za zavarovance, ki so ob ponovnem uveljavljanju pravice do denarnega nadomestila dopolnili 57 let ali 35 zavarovalne dobe, prej je bilo to 55 let oziroma 30 let. Zavarovanci, ki zaradi mirovanja niso v celoti izkoristili priznane pravice do denarnega nadomestila, lahko uveljavljajo preostali, še neizkoriščeni del denarnega nadomestila, zavarovanci, ki zaradi vključitve v delo niso v celoti izkoristili pravice do nadomestila, pa lahko uveljavijo pravico do preostalega, še neizkoriščenega dela denarnega nadomestila, razen če izpolnjujejo pogoje za priznanje nove pravice.

Samo če je trajanje pravice do neizkoriščenega dela denarnega nadomestila daljše od trajanja nove pravice, pa se zavarovanec lahko odloči, da bo namesto nove pravice uveljavljal preostali, še neizkoriščeni del denarnega nadomestila. Zavarovanec torej ne more več pridobiti preostalega dela neizkoriščene pravice in nove pravice, je še povedala Sreševa.

 

Deli s prijatelji