IŠČETE SLUŽBO?

Na zavodu napovedujejo 1800 novih delovnih mest

Objavljeno 01. marec 2014 14.43 | Posodobljeno 01. marec 2014 14.45 | Piše: STA, K. K.

S Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna so se že dogovorili o vključevanju brezposelnih v izobraževanje za izvedbo programa gozdarski sekač.

LJUBLJANA – Sanacija škode, ki jo je povzročila nedavna ledena ujma, se nadaljuje, potekajo pa že tudi aktivnosti, da se bo v ta dela vključilo brezposelne. Posledice v gozdovih in na infrastrukturi bi lahko po oceni Zavoda RS za zaposlovanje prek vključitve v javna dela pomagalo odpravljati prek 1800 brezposelnih oseb.

Izobraževanje že dogovorjeno

Kot so za STA pojasnili na zavodu, so se s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna že dogovorili o vključevanju brezposelnih v izobraževanje za izvedbo programa gozdarski sekač, v okviru katerega bodo lahko pridobili potrebno znanje in naziv gozdarski sekač. Zavod je že pripravil predstavitve programa, tudi pogoje za vstop vanj. Izobraževanje oziroma usposabljanje bo trajalo dva tedna oziroma 80 ur, vključeni pa bodo pretežno opravljali terensko delo, večinoma na področju Primorske, Notranjske, Dolenjske pa tudi drugod. Napotitev v program se bo začelo v naslednjih dneh, pridružilo pa naj bi se mu najmanj 300 ljudi. Interes brezposelnih oseb po vsej Sloveniji za vključitev je velik, so povedali za zavodu.

Poleg tega zavod pripravlja še dve javni povabili, in sicer za javna dela in program aktivacije brezposelnih oseb za odpravo žleda, ki bo omogočal subvencionirano zaposlitev pri delodajalcu. Povabili bosta objavljeni takoj, ko bodo za to zagotovljena finančna sredstva iz interventnega zakona o ukrepih za odpravo posledic žleda, so zatrdili na zavodu.

Brezposelni, kličite svetovalce

Izpostavili so še, da brezposelne o vseh ukrepih informirajo in motivirajo že zdaj, »podrobnejše informacije pa bodo na voljo, ko bo znani pogoji za opravljanje določenih del pri naročnikih oziroma izvajalcih javnih del«. Brezposelnim, ki so zainteresirani za vključitev v katerega od programov, svetujejo, da o tem po elektronski pošti, po telefonu ali osebno obvestijo svojega svetovalca zaposlitve na uradu za delo, kjer so prijavljeni.

Po trenutni oceni zavoda se bo v javna dela vključilo 1000 brezposelnih oseb, 500 oseb pa se bo zaposlilo ob pomoči subvencije pri delodajalcu. Poleg tega interventni zakon omogoča dodatne možnosti za zaposlitev pri drugih izvajalcih, so sklenili na zavodu. Največ priložnosti pri odpravljanju posledic ujme imajo sicer po njihovih besedah osebe s poklicem s področij gozdarstva, elektrotehnike in gradbeništva.

Ledena ujma naj bi povzročila med 300 in 500 milijoni evrov škode. V gozdovih naj bi je bilo za 194 milijonov evrov, drugod pa skupaj za 129 milijonov evrov. Na železniški infrastrukturi naj bi je bilo za 41,7 milijona evrov, na cestah za devet milijonov evrov, na elektroenergetski infrastrukturi pa jo je na prenosnem omrežju za 12 milijonov evrov, na distribucijskem pa za 61,7 milijona evrov.

Sanacija odvisna od vremena

Sanacija se nadaljuje na vseh področjih, začela se je že tudi v gozdovih. »Po naših podatkih s terena se je sanacija začela že povsod na prizadetih območjih, je pa vprašanje dinamike in intenzivnosti,« je v zvezi z odpravljanjem škode v gozdovih za STA pojasnil višji koordinator za področje gozdarstva v Zavodu za gozdove Slovenije Andrej Breznikar. Dinamika se lahko po njegovih besedah precej spreminja in je odvisna od pogojev dela oziroma vremenskih razmer.

Proces sanacije bo zaključen šele s končno obnovo gozda, je opozoril. Ta se bo začela na manjšem delu izvajati že jeseni, večinoma pa šele naslednje leto, je pristavil. Najbolj intenzivne aktivnosti potekajo na najbolj poškodovanih območjih, to je na območnih enotah zavoda Postojna, Ljubljana in Tolmin, je sklenil.
 

Deli s prijatelji