ŠEF SDV ZASLIŠAN

Na zahtevo Avstrijcev v Ljubljani zaslišujejo nekdaj prvega policaja

Objavljeno 08. oktober 2014 15.50 | Posodobljeno 08. oktober 2014 15.50 | Piše: STA, K. K.

Na enem izmed sodišč danes poteka zaslišanje nekdanjega načelnika zvezne Službe državne varnosti Silva Gorenca, je danes povedal publicist Roman Leljak

Pravosodni sistem je velikokrat neprijazen in diskriminatoren do otrok

LJUBLJANA – Na enem izmed sodišč danes poteka zaslišanje nekdanjega načelnika zvezne Službe državne varnosti (SDV) Silva Gorenca, je danes povedal publicist Roman Leljak. Po njegovih besedah zaslišanje poteka na zahtevo avstrijskih organov pregona, povezano pa je z ugrabitvijo hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca leta 1972 v Salzburgu.

Potrdili Avstrijci

Kot je na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena predstavitvi izvajanja arhivske novele, dejal Leljak, naj bi zaslišanje potekalo bodisi na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodisi na sodišču v Krškem, potrdili pa so mu ga njegovi viri v Avstriji in Sloveniji. Leljak, ki je sicer kandidat za župana v Radencih, je zadovoljen, da je do zaslišanja prišlo, sam pa ocenjuje, da zaslišanja verjetno ne bi bilo, če tega ne bi zahtevala Avstrija. Čudi pa ga, da informacija o zaslišanju do danes ni prišla v javnost.

Na policiji so za STA pojasnili, da so tovrstna zaslišanja v pristojnosti sodišč, in jih napotili na Okrožno sodišče v Ljubljani. Tam so odgovorili, da je preiskava tajni postopek, zato sodišče javnosti o tem ne obvešča.

Odgovoren za ugrabitev?

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala tudi poslanka SDS Eva Irgl, ki je pred časom slovenskim organom pregona zaradi navodila o uničenju arhivskega gradiva SDV ovadila zadnjega načelnika slovenske SDV Ivana Eržena. »Do zdaj nisem dobila še nobenega podatka, da bi se kar koli odvijalo v tej smeri. Očitno je, da avstrijsko in nemško pravosodje delata, medtem ko je slovensko bistveno bolj počasno,« je dodala.

Gorenca je avstrijskim organom pregona kot enega, ki naj bi bil odgovoren za ugrabitev in pozneje umor Crnogorca, novembra lani ovadil prav Leljak, in sicer po tem, ko je v Arhivu RS odkril dokumente, da je omenjeno ugrabitev in umor izvedla slovenska Služba državne varnosti. Poleg njega je ovadil še takratnega pomočnika načelnika slovenske SDV Borisa Mužiča, ki naj bi operativno vodil akcijo, in Marjana Orožna, takratnega republiškega sekretarja za notranje zadeve.

Gorenc je do zdaj obtožbe o likvidacijah zanikal. Orožen je zatrdil, da so dokumenti o ugrabitvi in uboju Crnogorca ponarejeni. Mužič pa je januarja letos za TV Tarčo dejal, da je šlo v primeru Crnogorca za skupno odločitev in da se sam čuti nedolžnega.

Deli s prijatelji