MINISTRI

Na zadnji dan Cerarju uspelo

Objavljeno 09. september 2014 09.19 | Posodobljeno 09. september 2014 09.19 | Piše: STA, T. L.

Na zadnji dan v okviru zakonskega roka bo mandatar v DZ vložil listo kandidatov za ministre.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Mandatar Miro Cerar bo danes zjutraj, na zadnji dan v okviru zakonskega roka, v DZ vložil listo kandidatov za ministre. Teh bo 16, trije več kot doslej. Kandidati se bodo predvidoma že danes predstavili poslanski skupini SMC, v sredo naj bi se srečali z vsemi poslanci koalicije. V prihodnjih dneh bodo zaslišani še pred delovnimi telesi DZ.

V Cerarjevi vladni ekipi bodo tudi trije dosedanji ministri, medtem ko je zlasti med kandidati iz kvote SMC kar nekaj novincev v državni politiki. Na ministrska mesta Cerar predlaga sedem žensk. Največja vladna stranka bo vodila devet resorjev, Desus štiri, SD pa tri.

Pravi, da so kandidati kompetentni in neoporečni

Cerar je po ponedeljkovem podpisu koalicijskega sporazuma s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem in predsedujočim SD Dejanom Židanom ministrske kandidate ocenil za kompetentne in neoporečne.

Kot je dejal, bodo kandidati verjetno predmet pozornega javnega proučevanja. Na nekatera vprašanja so se že javno odzvali, če bo treba, pa bodo vse pojasnjevali znova, je zagotovil. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da o ministricah in ministrih ni sence dvoma.

V prihodnjih dneh se bodo začela zaslišanja kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Če jih bodo uspešno prestali, bodo poslanci na seji glasovali o listi.

Če bodo potrjevanja ministrov potekala brez večjih zapletov, bi lahko 12. slovensko vlado dobili prej kot v 10 dneh. Cerar meni, da bi bila nova vlada lahko imenovana 18. ali 19. septembra, torej proti koncu prihodnjega tedna.
 

Deli s prijatelji