VOX POPULI

Na vrhu Židanova SD, podpora vladi nekoliko večja

Objavljeno 21. avgust 2016 22.00 | Posodobljeno 21. avgust 2016 22.00 | Piše: STA, M. U.

To je pokazala anketa Vox populi.

Dejan Židan

LJUBLJANA – Anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia, je pokazala, da je na vrhu strankarske lestvice SD, sledita ji SDS in SMC. Podpora vladi je večja kot v prejšnjih mesecih. Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor.

SD bi danes volilo 12,1 odstotka anketirancev, SDS na drugem mestu 11,3 odstotka, SMC na tretjem pa 9,3 odstotka anketirancev.

Novost na strankarski lestvici je vodstvo SD

Od prejšnjega meseca se je namreč podpora SD povečala za dve odstotni točki, podpora SDS pa je za 2,8 odstotne točke manjša od prejšnjega meseca. SMC ima 1,6 odstotne točke manjšo podporo kot pred mesecem dni. Sledi ZL, ki bi ji svoj glas dalo 6,9 odstotka anketirancev, kar pomeni, da se ji je od prejšnjega meseca podpora dvignila. Tudi NSi se je podpora dvignila, in sicer bi jo volilo 6,8 odstotka anketirancev, kar je za dve odstotni točki več kot prejšnji mesec. Desus je s 3,1 odstotka potencialnih volivcev podpora upadla. SLS bi volilo 2,1 odstotka vprašanih.

Neopredeljenih je bilo 29,4 odstotka anketirancev, 16,6 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve.
Izračun na podlagi ankete je pokazal, da bi SD pripadlo 20 poslanskih mest, SDS 19, SMC 16, ZL in NSi po 12, Desusu pet in SLS štiri.

Podpora vladi krepkejša

Podpora vladi se je po podatkih ankete nekoliko zvečala. Delo vlade je kot uspešno ocenilo 34,3 odstotka anketirancev, kot neuspešno pa 60,9 odstotka vprašanih.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Sledijo predsednik SD Dejan Židan, predsednik državnega zbora Milan Brglez, evropski poslanec Lojze Peterle in predsednica NSi Ljudmila Novak. Prvo deseterico zaključujejo premier Miro Cerar, župan Zoran Janković in evropski poslanec Igor Šoltes.

Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo med 16. in 18. avgustom opravila na vzorcu 700 oseb.

Deli s prijatelji