STO ŽENSK NA TRIGLAV

Na vrhu Triglava brez ličil, a najlepše

Objavljeno 15. julij 2017 16.33 | Posodobljeno 15. julij 2017 16.33 | Piše: Boštjan Fon

Letošnja generacija pohodnic se zbere 7. septembra v Lescah.

Najlepše so na vrhu Triglava! Foto: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Slovenske novice kot licenčni naslednik tednika TT, ITD, Teleks in Plus ter dnevnika Delo iz naše časopisne hiše smo pohod Sto žensk na Triglav prevzele leta 1991. Pred petimi leti smo se odločili za pohod v drugem terminu, kot je bilo v navadi. Predvsem zato, da bi se izognili gneči na grebenu od Malega Triglava do Aljaževega stolpa ter srečevanju kolone na ozkih triglavskih poteh pa tudi zato, da Triglavski dom Planika za vikend prepustimo v uporabo drugim gornikom.

Pred ducat leti smo čelado le priporočali, zdaj je obvezna, prav tako plezalni pas.

Tako se bo tudi letošnja generacija pohodnic, ki bo romala na očaka, zbrala v četrtek popoldne, 7. septembra, okoli 16. ure v Lescah na železniški postaji, od koder vas z avtobusi odpeljemo na Rudno polje. Sledita sprejem in namestitev v kasarni Slovenske vojske. Veljal bo vojaški red, zato bo treba pripraviti pograde, saj bomo prvič skupaj prenočevali v pravih vojaških spalnicah. Po seveda vojaški večerji vas bodo v roke vzeli gorski reševalci in vam pripravili predavanje o varni hoji v gorah s filmi in diapozitivi. Pregledali in uredili bomo opremo, sledi počitek. V petek zgodaj zjutraj po zajtrku, tema bo še nad Pokljuško planoto, nam bo skupaj, z narekovanjem ugodnega tempa, šel korak po najlažji pristopni poti, ki so jo naši predhodniki izbrali pred pol stoletja. Čez Jezerca mimo Vodnikovega doma do doma Planika, kjer vas bomo namestili po sobah, se hodi, seveda s počitki, okoli šest ur. Po krepkem počitku pod Triglavom se nato v navezah brez odvečne opreme podamo na vrh, seveda ob primernih razmerah. Po vrnitvi sledijo večerja v koči, druženje vseh udeleženk in spremljevalcev ter počitek. V soboto se vračamo po isti poti do Rudnega polja, kjer boste lahko s sebe sprale vso umazanijo in znoj, po kosilu pa vam podelimo še diplome in darilca našega sponzorja.

Najbolj prepoznani pohod pri nas

Udeleženke pohodov Sto žensk na Triglav, naj so bile izkušene planinke ali prvič v visokih gorah, so vedno spremljali v svetovnih gorstvih in najbolj razvpitih stenah Himalaje ali Južne Amerike preizkušeni alpinisti, izkušeni gorski vodniki, vojaški gorniki, enota gorske policijske in zadnja leta vsega zaupanja vredni možje v značilno rdeče-črnih oblačilih, člani postaj Gorske reševalne zveze Slovenije.

6 ur se hodi čez Jezerca do Planike.

Ponosno lahko zapišemo, da smo poleg vseh stotnij naših ljubkih pohodnic ter spremljevalcev ustvarili zagotovo najbolj prepoznani pohod pri nas. Zadnje desetletje smo v popolnosti sledili usmeritvam v gorniško razvitem svetu, kamor Slovenija seveda spada. Predvsem primerni čevlji za visokogorje so zadnja leta standard. Pred ducat leti smo čelado le priporočali, zdaj je obvezna, prav tako plezalni pas. Čelade in pasovi namesto ličil? Verjemite, da so ženske, ko si nadenejo omenjeno opremo ob zadovoljnem nasmehu na vrhu Triglava, najlepše!

Deli s prijatelji