POSVET

Na vprašanje o Janši – skrivnostni

Objavljeno 22. november 2014 13.11 | Posodobljeno 22. november 2014 13.11 | Piše: STA, T. L.

Udeležba Janše na posvetu širšega vodstva SDS za zdaj ostaja neznanka.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Širše vodstvo SDS je danes dopoldne začelo posvet, ki je namenjen razmisleku o prihodnosti stranke. Ali se ga udeležuje tudi predsednik SDS Janez Janša, za zdaj ostaja neznanka, saj nihče iz stranke ni ne potrdil ne zanikal njegove prisotnosti. Nasploh so bili člani vodstva SDS ob prihodu na posvet redkobesedni.

Da bi Janša, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, prišel na posvet, ni bilo videti. Od predstavnikov SDS tudi ni bilo mogoče dobiti pojasnila, kako je z njegovo udeležbo. Tiskovni predstavnik stranke Matej Hlebš je dejal le, da si ne zna predstavljati posveta brez strankinega predsednika. Nekateri neuradni viri pa govorijo, da naj ne bi prišel na posvet.

O svoji odsotnosti na posvetu pa je bil zelo jasen Vinko Gorenak. Že zjutraj je prek twitterja javil novinarjem, ki ga iščejo na posvetu SDS, da je na bolniški. 

Le redki člani vodstva SDS so bili ob prihodu na posvet pripravljeni odgovarjati na novinarska vprašanja. Podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver je na vprašanje, ali gre stranka po pravi poti, odgovoril: »Seveda.« Dodal je, da je SDS tudi vedno šla v pravo smer.

»Kakšne spremembe na boljše bodo potrebne,« pa je bil odgovor člana vodstva stranke Dimitrija Rupla. Po njegovih besedah se SDS ne ukvarja samo s svojim predsednikom, v prihodnosti pa se bo še bolj ukvarjala z drugimi stvarmi. »V zadnjem času je stranka v senci dogodkov, ki so zelo neprijetni,« je dejal in izrazil prepričanje, da bodo težavo premagali »in zmagali«. Kakšni bodo njegovi predlogi za izboljšanje stanja v SDS, Rupel pred posvetom ni želel pojasniti.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je poudaril, da je današnji posvet povsem običajen redni programski posvet, ki ga ima stranka dva- ali trikrat na leto. Po njegovih besedah v SDS ni nezadovoljstva in je članstvo popolnoma enotno. Pojbič je zavrnil očitke, da se SDS preveč ukvarja sama s seboj in s svojim predsednikom.

»Stranka je na pravi poti, Slovenija ni,« je ob prihodu na posvet dejal član izvršilnega odbora Miro Petek. Poslanec SDS Tomaž Lisec pa je izrazil pričakovanje, da bo razprava plodna in konstruktivna, beseda pa bo tekla o razmerah v stranki in v državi. Po njegovi oceni izid na predčasnih državnozborski volitvah kaže, da v SDS vendarle vse ni bilo optimalno.

Pozno popoldne bosta zasedala tudi izvršilni odbor in svet SDS. Pričakovati je razpravo o prihodnjem delovanju stranke. Janša je v petek tudi napovedal, da bodo oblikovali program dela za prihodnje leto.

Deli s prijatelji