ANKETA

Na volitvah bi zmagal SMC, a ljudje vlade ne podpirajo

Objavljeno 22. februar 2015 22.04 | Posodobljeno 22. februar 2015 22.04 | Piše: STA, S. U.

Rezultati ankete kažejo, da 53,7 odstotka vprašanih vlade ne podpira.

LJUBLJANA – Na volitvah bi največ podpore dobila stranka SMC, na drugo mesto pa bi se uvrstil SDS, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave Pop TV, ki jo je zanje opravil inštitut Mediana. SMC bi po raziskavi dobil 20,1 odstotka glasov, SDS pa 13,5 odstotka. Na tretje mesto bi se uvrstil ZL s 6,4 odstotka, na četrto pa SD s 5,8 odstotka glasov.

Četverici bi sledile stranka Desus s 4,8 odstotki podpore, NSi s 4 odstotki in SLS z 2,6 odstotka glasov. Neopredeljenih pri tem vprašanju je bilo 17,1 odstotka vprašanih, 6,8 odstotka jih ne bi šlo na volitve, 15,2 odstotka vprašanih pa ne bi volilo nobene od navedenih strank.

Anketiranci so bili vprašani tudi o podpori vladi Mira Cerarja. Odgovori kažejo, da 53,7 odstotka vprašanih vlade ne podpira. Podporo je izrazilo 33,6 odstotka anketiranih, 12,7 odstotka pa je bilo neopredeljenih.

Na lestvici priljubljenosti politikov je na prvem mestu evropska komisarka Violeta Bulc, na drugem mestu pa predsednik republike Borut Pahor. Sledijo predsednik SD Dejan Židan, premier Miro Cerar, finančni minister Dušan Mramor, poslanka ZL Violeta Tomić in nekdanji evropski komisar Janez Potočnik.

Na osmem mestu lestvice priljubljenosti je poslanec ZL Luka Mesec, sledita pa predsednik DZ Milan Brglez in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Anketo je Mediana opravila na vzorcu 704 oseb.

Deli s prijatelji