NAJSTAREJŠA POMURKA

Na volišču praznovala 108. rojstni dan

Objavljeno 23. oktober 2017 09.41 | Posodobljeno 23. oktober 2017 09.42 | Piše: Jože Žerdin

Matilda Serec je najstarejša Pomurka in četrta najstarejša Slovenka. Volilni odbor v Satahovcih jo je presenetil s šopkom rož.

Ob praznovanju 108. rojstnega dneva ji je voščil župan dr. Aleksander Jevšek. Foto: Jože Žerdin

SATAHOVCI – Leto se je obrnilo in Matilda Serec iz Satahovcev v mestni občini Murska Sobota je obrnila 108. list svojega življenja. Rojstni dan je praznovala prav na včerajšnjo volilno nedeljo in volilni odbor jo je ob prihodu na volišče presenetil s šopkom rož. Že dan prej so ji praznovanje pripravili v Društvu upokojencev Krog-Satahovci. Kot je povedal njihov predsednik Branko Gomboši, Matilda kot častna članica prihaja na društvena praznovanja od svojega 100. leta. Ob 106. rojstnem dnevu je celo zaplesala.

Če imaš zdravje, imaš vse

Slavljenka je bila prešerne volje, povedala je, da se še vedno rada spominja svojega bogatega življenja. Prepričana je, da je visoko starost dočakala po zaslugi trdega dela, domače hrane in umirjenega življenja. V njihovi družini so bili vedno na prvem mestu razumevanje, spoštovanje, molitev. Letošnjega praznovanja se je spet udeležil župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in ji prav tako podaril šopek cvetja: »Matilda mi vedno daje nove izkušnje in nasvete. Pri 108 letih je polna humorja in življenja in zna povedati kakšno veselo, da se človek res mora nasmejati. Žal pa se je poškodovala, in čeprav so ji zdravniki pomagali, kolikor so ji lahko, in je spet nasmejana, letos ne bo mogla zaplesati. Zahvaljujem se njeni družini, da ji na jesen življenja stoji ob strani.«

Pri 108 letih je polna humorja in življenja in zna povedati kakšno veselo, da se človek res mora nasmejati.

Ampak Matilda se še ni vdala, zatrdila je, da se bosta drugo leto z županom lahko spet zavrtela. Če imaš zdravje, imaš vse, je poudarila najstarejša Pomurka in po podatkih statističnega urada četrta najstarejša Slovenka. Na praznovanju so nekaj domačih zaigrali in zapeli ljudski godci iz Černelavcev. Letos so se potrudili in prav za rojstni dan zanjo naštudirali posebno pesem, ob kateri so se ji orosile oči. Ob tej priložnosti ni manjkala niti slavnostna torta, ki jo je Matilda prva zarezala, ob njej so ji nazdravili z rujno vinsko kapljico in znano Kol'kor kapljic, tol'ko let. Matilda se je rodila 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem. Pred 85 leti se je poročila v Satahovce. Skupaj z možem Jožefom sta obdelovala manjšo kmetijo. Rodilo se jima je šest otrok, na jesen življenja ji stoji ob strani hčerka Irena. V teh letih se je Serčev rod povečal za devet vnukov, dvanajst pravnukov in štiri prapravnuke. 

 

Deli s prijatelji