LOKALNE VOLITVE

Na voliščih pričakujejo več kot 1,7 Slovencev

Objavljeno 05. oktober 2014 09.37 | Posodobljeno 05. oktober 2014 09.37 | Piše: STA, K. K.

Po državi se je ob 7. uri odprlo nekaj več kot 3300 volišč.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po državi se je ob 7. uri odprlo nekaj več kot 3300 volišč, na katerih bodo volivke in volivci odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta. Dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko svoj glas odda do zaprtja volišč ob 19. uri. Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike in župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico.

Še drugi krog

V občinah, kjer noben kandidat ne bo dobil večine glasov, bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 19. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta danes dobila največ glasov. Že zdaj pa je jasno, da drugi krog zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin, ob tistih le z enim županskim kandidatom še v 63 občinah, kjer sta kandidata dva.

Volivec bo ob prihodu na volišče prejel najmanj dve glasovnici – za volitve župana in člane občinskega sveta. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele in bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, pa bodo dobili posebno glasovnico še za te volitve.

Posebej Italijani, Madžari in Romi

Ob tem bodo v devetih občinah svoje predstavnike v občinski svet volili še člani italijanske in madžarske narodne skupnosti, v 19 občinah pa člani romske skupnosti. Zakon sicer predvideva romskega svetnika v 20 občinah, a v Grosupljem ni nobenega kandidata.

K rezultatom glasovanja na voliščih bodo prišteti še glasovi iz predčasnega glasovanja, k temu pa bodo občinske volilne komisije prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja morajo pripravili najpozneje 11. oktobra.

Deli s prijatelji