ZLATOROGOVI PLANINCI

Na Vogar prinesli sonce

Objavljeno 09. julij 2014 11.16 | Posodobljeno 09. julij 2014 11.27 | Piše: Maša Meden

Zlatorogova transverzala ponosa je v dobrih treh mesecih prehodila že deset vrhov.

Sončni žarki so pred Kosijev dom na Vogarju privabili več kot 500 Zlatorogovih planincev. Foto: Maša Meden

Da dneva ni soditi pred nočjo, se je za še kako resnično izkazalo prvo julijsko soboto. Na Vogarju je zjutraj namreč lilo kot iz škafa in člani Planinskega društva Železničar Ljubljana, ki so ekipo Zlatorogove transverzale ponosa že od petka čakali v Kosijevem domu, so nejevoljno pogledovali v temno nebo. A s člani ekipe in prvimi planinci je prišlo tudi sonce.

Jutranji dež in turobno temačnost so kmalu pregnali nagajivi sončni žarki in pred Kosijev dom, ki ga že dolga leta upravlja omenjeno planinsko društvo, privabili več kot 500 Zlatorogovih planincev. Morda je k vremenski sreči pripomoglo tudi dejstvo, da so že prve planince pričakali člani zabavnega ansambla Sreča. Ti so ves dan igrali kot za stavo in polnili plesišče. Vriskanje je odmevalo daleč, skoraj v dolino, vsekakor pa do zgornjega parkirišča, kot so nam povedali naključni planinci. »Slišali smo vriskanje in se spraševali, kaj se dogaja tam spodaj. Pa smo šli preverit. Planina Blato nas bo že še počakala, tu pri vas se imamo namreč super,« je ob vpisu v Zlatorogovo častno knjigo hostesam zaupala planinka Blanka s svojo družbo.

Ostala še dva vrhova

Prav posebno vesela je bila v soboto Stanka, ki je bila prva planinka, ki je prisopihala na vrh ter hostesama na Zlatorogovi vpisni točki zaklicala čarobne besede: »Ustvarjeni za svobodo!« S tem si je prislužila lepo nagrado partnerja akcije Gremo v hribe, blagovne znamke Salomon, ki planincem omogoča večjo svobodo pri gibanju v neokrnjeni naravi.

Drago Savič, predsednik Planinskega društva Železničar Ljubljana, se je s svojo ekipo še enkrat izkazal za izjemnega gostitelja. Hvala, Andrej in Igor ter vsi drugi, ki ste jim stali ob strani, da smo skupaj še enkrat ustvarili nepozaben planinski dan. Člani društva so zbranim, med drugim, pripravili posebno družabno igrico razbijanje lonca. Ta je številne nasmejala skoraj do solz. Do 16. ure smo se zabavali in plesali in v Zlatorogovi častni knjigi zbrali kar 523 vpisov. V imenu njih bo Pivovarna Laško PD Železničar Ljubljana za nadaljnje uspešno delovanje donirala evro za vsak vpis ter jih primaknila še 477, da vrednost zaokroži na simboličnih tisoč.

Zlatorogova transverzala ponosa je do danes, v dobrih treh mesecih, prehodila že deset vrhov. Do konca sta ostala še dva. Koča pri Jelenovem studencu, pri kateri se srečamo 16. avgusta, ter tradicionalni Šmohor na zadnjo avgustovsko soboto. Do takrat vam želimo sončne, brezskrbne in vesele poletne dni!

Deli s prijatelji