KRONANJE

Na vigredi bodo kronali
 kraljico metliške črnine

Objavljeno 15. maj 2017 20.39 | Posodobljeno 15. maj 2017 20.42 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Nova kraljica metliške črnine 22-letna Katarina Plut iz Cerovca v občini Semič.

Belokranjci vabijo. (Foto: TD Vigred Metlika)

METLIKA– »Bela krajina je vinorodna pokrajina. Majhna po površini in številu prebivalcev, a velika po kulturni in naravni dediščini. In del te dediščine so vinogradi, vinska trta in vino, ki ga s ponosom ponujamo v pokušino. V kozarcu vina so skriti letni časi, sonce, dež, veter, veselje, žalost, pot in trud vinogradnikov in vinarjev, vztrajnost ter ljubezen do domače zemlje. Zato bomo z velikim spoštovanjem dvignili kupico na zdravje in se prepustili užitkom kapljice, ki so jo pridelali naši vinogradniki.« S temi besedami na že 35. Vinsko vigred v Metliko vabi metliški župan Darko Zevnik.

V Beli krajini je namreč že vse nared za največjo vinarsko prireditev v državi – Vinsko vigred. Naslednji konec tedna, od petka do nedelje, se bodo gostje v osrčju Metlike, v objemu treh metliških trgov, razvajali ob belokranjskih kulinaričnih dobrotah, uživali v pestrem kulturnem programu, se zavrteli ob zvokih glasbe in seveda okušali belokranjska vina in vina pobratenih občin ter sosednje Hrvaške.

Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno zasidral med slovenske turistične dogodke. V starem mestnem jedru bo zagotovo dišalo po belokranjskih dobrotah, jagenjčku in odojku z ražnja pa belokranjski pogači, najbolj značilni belokranjski jedi, ki v deželi belih brez ne manjka na nobeni pogostitvi ali sprejemu. Gostje se bodo lahko naučili peči to zaščiteno kulinarično posebnost, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, spremljali pester in raznolik kulturni program. Poskrbljeno bo tudi za športnike rekreativce, tako kolesarje kot tekače.

Organizatorji zagotavljajo, da bomo lahko tudi letos na Vinski vigredi pili odlična vina, člani Društva vinogradnikov Metlika so namreč v začetku aprila pripravili ocenjevanje vin, pod drobnogled so vzeli več kot 300 vzorcev iz Bele krajine, Dolenjske, Hrvaške in Italije. Šampiona vina metliška črnina je pridelala KZ Metlika, šampiona vina belokranjec pa Grajska klet Šturm. Šampion suhega mirnega vina tekočega letnika z ostankom nepovretega sladkorja do 4 g/L je sivi pinot letnik 2016, z njim se ponašajo v Vinski kleti Prus, šampion tujih vin pa je postal traminec izbor 2015, ki ga je pridelal Hrvat Josip Rajaković. Šampion predikatnih vin je postal rumeni muškat, ledeno vino 2007 z oceno 19,77 Vinske kleti Prus.

Druga komisija je ocenjevala belokranjsko pogačo, kruhu podobno zaščiteno belokranjsko posebnost, ki ima certifikat, potrjen v Bruslju, in sicer kot jed z zaščitenim geografskim poreklom. Najboljšo belokranjsko pogačo so pripravili v Hotelu Bela krajina, zelo dobro sta se odrezali tudi družini Jakljevič iz Grabrovca in Škof iz Črešnjevca. Priznanja za najboljše pogače in vina bodo podelili v petek zvečer, ko bodo kronali tudi novo kraljico metliške črnine. Zdajšnja kraljica Jana Štajdohar bo krono predala 22-letni Katarini Plut iz Cerovca v občini Semič. 

Deli s prijatelji