NAOKROG

Na verigi, ki stiska Karavanke

Objavljeno 11. oktober 2012 17.26 | Posodobljeno 11. oktober 2012 17.27 | Piše: Vane D. Fortič

Legenda pravi, da je volovska vprega nekoč padla v Meerauge (slovensko Jezerce) v dolini Bodental (Póden) na Koroškem.

Ko ni snega, je balvansko plezanje zelo priljubljeno (foto: Vane D. Fortič).

Legenda je hotela poudariti povezanost krajev na avstrijski in slovenski strani Karavank. Ali se je voloma pri tem čudežnem prehodu dvignila raven adrenalina, legenda ne pripoveduje. Res pa je, da so se turistični delavci obeh držav tudi povezali in pripravili skupne turistične programe, ki dajejo poudarek adrenalinskim dejavnostim na obeh straneh Karavank.

Aktivno sproščanje

Projekt čezmejnega sodelovanja, ki ga so ga poimenovali React, je sofinancirala Evropska unija, več kot dve leti pa sta ga družno pripravljala BSC Poslovno podporni center iz Kranja ter Carnica Region Rosental iz Borovelj. Ime projekta je nastalo iz besed »recreation« in »active« in je kombinacija adrenalina in telesnega udejstvovanja ter sproščanja po aktivnem počitniškem dnevu. Ali kratko: aktivno sproščanje.

Za dopolnilna vlaganja, ki zdaj omogočajo izvedbo projekta React, je bilo vloženo 1,54 milijona evrov. Z večjim delom tega denarja so na avstrijski strani v kraju St. Johann (Šentjanž) zgradili dvorano za balvansko plezanje, v hotelsko-športnem centru Wahaha v kraju Feistritz im Rosental (Bistrica) steno za balvansko plezanje, ki ima 54 smeri in sprejme 120 plezalcev, dopolnili adrenalinske naprave v kanjonu Tscheppaschlucht (Čepa), v parku Ljubelj ter na Krvavcu …

Gorska pregrada ni več ločnica, ampak povezovalni element

Karavanke so sicer 120 kilometrov dolga gorska veriga, eden najdaljših gorskih grebenov v Evropi. Na severni strani v Avstriji se strmo spuščajo, na južni, pri nas, so planinski travniki in gozd. Najvišji je Stol z 2237 metri. Krvavec je sicer v Kamniško-Savinjskih Alpah, skupaj z verigo Karavank pa tvorijo naravno ločnico med avstrijsko Koroško in Gorenjsko. Gorska pregrada pa zdaj ni več ločnica, ampak povezovalni element, ki bo, tako upajo organizatorji, v obe državi privabil še več turistov.

Turistični programi zajemajo neokrnjeno naravno okolje, daleč od velikih turističnih središč. V soteski Čepa rastejo rastline, ki so doma na Arktiki, pobočja Golice maja prekrijejo bele narcise, temno modro Jezerce v dolini Póden je ostanek ledene dobe.

Za adrenalinske navdušence

Adrenalinske naprave so v soteski Čepa – najrazburljivejši so 300 metrov dolg spust s škripcem (»flying fox«) čez sotesko, divje vožnje z gorskimi karti, kolesi in skiroji po pobočjih Krvavca. Adrenalinsko nabita sta tudi kanjoning v soteski Čepa in letenje z jadralnim padalom v tandemu na Krvavcu.

Nekoliko manj razburljivo rekreacijo omogočajo planinarjenje, veslanje, raftanje, balvansko plezanje, kolesarjenje, kopanje, ribarjenje.

Po vseh naporih se priležejo sproščanje v Termah Snovik, savnanje, masaže in še kaj.

Tri- in sedemdnevni paketi vključujejo tudi kulinarične užitke obeh dežel. Slovenijo najbolj značilno predstavljata Dvor Jezeršek v Cerkljah in Lectar iz Radovljice. Obiskovalce 500 let starega Lectarja že dve leti razveseljujejo ogledi delavnice, kjer pred začudenimi očmi izdelujejo srčke in druge lectove kruhke.

Krvavec s poletno ponudbo

Kako zanimiv in uspešen je lahko adrenalinski turistični produkt, dokazuje Krvavec, ki je julija lani začel razvijati poletno ponudbo. Medtem ko je bilo poleti 2010 na Krvavcu le 3000 obiskovalcev, so jih letos našteli že čez deset tisoč.

Turistični delavci z Gorenjskega imajo sicer še polno zamisli. Nedavno so uvedli zeleno kartico, s katero lahko gostje Gorenjske koristijo popuste za oglede turističnih znamenitosti, za kulinarične užitke, športne aktivnosti … Možnosti je torej nešteto, državna meja pa – dokazano – pri turističnih skokih ne povzroča nobenih težav.

Deli s prijatelji