ODLETEL TAJNIK

Na univerzi zaradi luksuza tudi policija

Objavljeno 26. september 2017 18.55 | Posodobljeno 26. september 2017 18.56 | Piše: Ksenija Koren

Mariborska univerza išče novega glavnega tajnika. Prejšnji, Mladen Kraljić, odstopil po aferi z nakupom audija A8.

Mladen Kraljić je odstop ponudil iz objektivne odgovornosti. Foto: Mediaspeed.net

MARIBOR – Ena največjih afer v štajerski prestolnici v zadnjih mesecih, nakup audija A8, vrednega 100.000 evrov, iz proračunske vreče, dobiva novo razsežnost – policijsko. Potem ko so si poleti na Univerzi v Mariboru hoteli privoščiti razkošno vozilo, a so po našem razkritju, kako nameravajo za luksuz porabljati javna sredstva, od posla odstopili, je odletel tudi glavni tajnik univerze Mladen Kraljić. Zdaj pa je v zgodbo oziroma univerzo zaradi nakupa vstopila še policija.

Dela in naloge glavnega tajnika na Univerzi v Mariboru je 16. avgusta po pooblastilu rektorja prevzela Mirjana Babić.

Dogajalo se je pretekli teden, pripovedujejo naši viri. Po njihovih informacijah so kriminalisti potrkali kar pri rektorju Igorju Tičarju. Da so bili na univerzi, nam je v petek potrdil vodja službe direktorja PU Maribor, višji policijski inšpektor II Bojan Kitel, a je bil redkobeseden, povedal je le: »Obveščamo vas, da je zadeva v fazi operativne obravnave.«

O Tičarju pa nič

Medtem na Univerzi v Mariboru iz aktivnosti policije že vlečejo zaključke. Pojasnilo njihove službe za odnose z javnostmi objavljamo v celoti: »Univerzo v Mariboru je v zvezi s postopki najema službenega vozila po uradni dolžnosti obiskal kriminalist zaradi anonimne prijave. V navedenem primeru je bila ugotovljena ničnost pogodbe, iz česar izhaja, da Univerza v Mariboru nima nobenih finančnih posledic iz tega naslova.« Koga so policisti obiskali, niso pojasnili kakor tudi ne, ali držijo neuradne informacije, da naj bi zdaj sicer že razdrto pogodbo za nakup dragocene limuzine podpisal rektor Tičar. Ostali smo tudi brez odgovora na vprašanje, ali je univerza kriminalistom predala kakšno dokumentacijo. Univerza, ki septembra piše o najemu, je julija, ko smo izvedeli za nakup, pisala: »Poskusili smo z najemom vozila, kot se je to storilo za obstoječe vozilo pred 8 leti, vendar se je izkazalo, da to danes ni več mogoče in je treba tudi za tovrstne najeme na več let opraviti postopek javnega naročanja.« Očitno so pozabili, da so avtomobil kupovali.

 

Zgodbo smo razkrili konec julija, na začetku vročih avgustovskih dni pa je Tičar razrešil Kraljića po tem, ko je ta, kot so takrat sporočili z univerze, odstop ponudil iz objektivne odgovornosti. Vrnil se je na prejšnje delovno mesto, za glavnega tajnika je prišel s položaja pomočnika glavnega tajnika za mednarodno sodelovanje. Dela in naloge glavnega tajnika na Univerzi v Mariboru je 16. avgusta po pooblastilu rektorja prevzela Mirjana Babić. A zgolj začasno, do imenovanja novega glavnega tajnika oziroma najdlje za dobo šestih mesecev.

Univerzo v Mariboru je v zvezi s postopki najema službenega vozila po uradni dolžnosti obiskal kriminalist zaradi anonimne prijave.

Razpis za novega tajnika

Prav v teh dneh je mariborski rektorat razpisal prosto delovno mesto glavnega tajnika univerze. Prijave so začeli sprejemati 18. septembra in jih bodo vse do naslednjega torka, 3. oktobra. Nova tajnica ali tajnik bo imenovan za mandatno dobo štirih let s polnim delovnim časom.
Iščejo nekoga, ki ima 60 mesecev izkušenj s področja vodenja, aktivno mora obvladati angleški jezik, pasivno nemščino, opravljen mora imeti strokovni izpit iz zakona o splošnem upravnem postopku, osnovno računalniško znanje, zadostuje pa sedma raven izobrazbe družboslovne, naravoslovne ali tehnične smeri. 


 




 

Deli s prijatelji