LUKNJA

Na spletni strani vlade seznam davčnih dolžnikov

Objavljeno: 16.08.2012 11:46Posodobljeno: 16.08.2012 11:46

V seznamu ni navedeno, za katera podjetja gre.

  • Pogojno izterljivega dolga za 308 milijonov evrov

LJUBLJANA – Gospodarske družbe in samostojni podjetniki so imeli konec junija skupaj za 830 milijonov evrov davčnega dolga, je razvidno iz poročil Davčne uprave RS (Durs) in Carinske uprave RS (Curs), ki jih je vlada objavila na spletni strani. Po višini dolga izstopajo družbe in podjetniki iz sektorjev gradbeništva, predelovalne dejavnosti in trgovine ter vzdrževanja.

Omenjeni poročili je vlada objavila na svoji spletni strani, dvakrat letno pa jih posreduje v DZ. Davčni dolg poslovnih subjektov, ki je konec junija presegal 4000 evrov, po poročilu Dursa znaša 809,496.662 evrov, po poročilu Cursa pa 20,900.066 evrov, skupaj torej 830,396.728 evrov.

Brez imen

Durs v poročilu ugotavlja, da je davčni dolg poslovnih subjektov, ki presega 4000 evrov, konec junija znašal 809 milijonov evrov in se je nanašal na 14.662 zavezancev. Na spletnih straneh vlade je objavljen tudi seznam davčnih dolžnikov po višini njihovih dolgov, vendar pa v seznamu ni navedeno, za katera podjetja gre. Seznam dolžnikov pri tem navaja, ali gre za aktivni ali pogojno izterljivi dolg.

Omenjeni dolg je sestavljen iz aktivnega dolga v znesku 501 milijon evrov, kar pomeni 61,9 odstotka vsega dolga, in pogojno izterljivega dolga v znesku 308 milijonov evrov, kar je 38,1 odstotka celotnega davčnega dolga. Za pogojno izterljivi dolg je sicer značilno, da so izčrpane skorajda vse možnosti za njegovo izterjavo.

Od 14.662 dolžnikov je 8890 pravnih oseb (60,6 odstotka vseh dolžnikov), ki dolgujejo 700 milijonov evrov (86,5 odstotka davčnega dolga), in 5772 samostojnih podjetnikov (39,4 odstotka vseh dolžnikov), ki dolgujejo 109 milijonov evrov (13,5 odstotka davčnega dolga).

11.903 dolžnikov dolguje zneske do 40.000 evrov

Kot je razvidno iz poročila Dursa, po višini dolga izrazito odstopajo gospodarski subjekti iz dejavnosti gradbeništva, predelovalne dejavnosti in trgovine ter vzdrževanje in popravila motornih vozil, ki imajo vsaka več kot 18 odstotkov davčnega dolga. Njihov skupni delež dolga znaša 513 milijonov evrov, kar je 63,4 odstotka celotnega dolga.

Durs je v poročilu dolžnike razvrstil po razredih glede na velikost dolga in pripravil podatke o 100 največjih dolžnikih. Kar 11.903 dolžnikov (81,2 odstotka) dolguje zneske do 40.000 evrov, njihov davčni dolg pa skupaj obsega 145 milijonov evrov oz. 18 odstotkov davčnega dolga.

Čeprav je v zadnjem razredu nad milijon evrov dolga samo 94 dolžnikov, pa njihov dolg zajema kar 33,3 odstotka davčnega dolga, to je 269 milijonov evrov.

Od 100 največjih dolžnikov jih je 58 v stečaju

100 največjih dolžnikov, od katerih jih je 58 že v stečaju, dolguje skupaj 275 milijonov evrov (34 odstotkov davčnega dolga). Največji dolžnik je pravna oseba, ki dolguje 24 milijonov evrov in je v stečaju.

Največji delež aktivnega dolga pomeni dolg do proračuna države (63,4 odstotka), na drugem mestu je dolg do Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (23,1 odstotka), sledi dolg do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (10,8 odstotka), preostalo predstavlja dolg do samoupravnih lokalnih skupnosti (2,7 odstotka).

V primerjavi z zadnjim dnem lanskega leta Durs ugotavlja, da se je število dolžnikov zmanjšalo za 1041, davčni dolg pa znižal za 15 milijonov evrov. Zmanjšanje števila dolžnikov pripisujejo uspešnemu delu na področju davčne izvršbe.

Curs pa v poročilu ugotavlja, da je konec lanskega leta skupni dolg posameznih pravnih oseb, višji od 4000 evrov, znašal 24 milijona evrov, medtem ko je konec junija znašal 20 milijonov evrov.

Od tega zneska je delež terjatev do samostojnih podjetnikov znašal dva odstotka, delež do pravnih oseb pa 98 odstotkov. Od skupnega odprtega dolga je bilo za 10 milijonov evrov aktivnega zapadlega dolga, preostalih 10 milijonov evrov pa je pogojno izterljivi dolg.
 

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Komentarji (5)

Slika za %user
bibilolepo 16. avgust 2012 ob 17:51

@anonimen uporabnik
Se čisto strinjam s tvojim komentarjem s tega vidika-če bi njim grozile kazni. pa jim na žalost ne...
Jaz sem podala komentar z vidika, ki ga je omenil @temar, da katera podjetja ne plačajo delavcem je treba urediti s prenehanjem delovanja oz. stečajem. Ker vsako še posebej malo podjetje oz. s.p. velikokrat ni kriv za tako stanje v katerem je... Pa še nekaj-stečaj: tudi taki primer smo že okusili... in ni bilo nič. Ker je podjetje prej prodalo vse svoje stroje, opremo itd... ostala je le prazna zgradba katero pa itak prvo dobijo banke. in kje smo zopet? Tam da lahko odpišeš račune ki si jih izstavil, pa pozabi na svoje garanje in zopet svoj prislužen denar. Tako da, po mnogih takšnih primerih ne gledaš več ozko ampak razočarano nad našo državo. Naj uredijo da prideš do svojega denarja, pa bodo dobili poravnane vse obveznosti-rade volje...

Slika za %user
Wir sind bereit... 16. avgust 2012 ob 17:47

Nihče še ne sedi...to je osnovni problem...sem upal da bodo ti ko so sedaj gor kaj naredili na tem...pa očitno nič.
Prepričan sem, da bi JJ podpora narasla na 120% če bi do sedaj zaprl samo tri odmevne face...pa ne Voduška...on je pičkin dim...
V mislih imam Zidarja, Hildo, Černigoja, Kordeža, Zokana, Šrota, Glaserja, Topleka, Kovačiča, in ostalo bando kriminalno...

Slika za %user
Anonimen uporabnik 16. avgust 2012 ob 14:33

@bibilolepo
Pa misliš, da bi se ta veliki kateri ti npr. dva meseca ne plačajo, še dolgo valjali v denarju, če bi jim grozil stečaj?

Zato ne glej tako ozko ampak širše. Če bi zaprli vsa podjetja, katera ne plačujejo v razumnih rokih bi vsakdo resno premislil, preden bi kaj naročil. Še posebno, če bi odgovornim za naročila, za katera nimajo pokritja grozile primerne denarne in zaporne kazni.

Slika za %user
bibilolepo 16. avgust 2012 ob 13:36

Temnar... Zakaj pa? Iz lastnih izkušenj: Denar je prislužen, vendar ne prideš do njega. Ker se podjetja za katera si delo opravljal dobesedno s tvojim denarjem mastijo in se okoriščajo!!! Jih tožiš vse po vrsti dobiš pravnomočnost in da ti v 15 dneh podjetje mora poravnati dolg pa še zmeraj nič... A se nebi raje vprašal zakaj je toliko malih podjetev v težavah??? PRAV ZARADI VEČJIH PODJETIJ!!! Pa tudi bi lahko malo več država pripomogla k tem izplačilam pa bi bilo vsega tega manj... Zakaj tega v tuji ni? ker imajo izplačila pošlihtana zaradi zakonodaj, prinas pa ko da zakonodaje ni...!

Slika za %user
abxy 16. avgust 2012 ob 12:12

Podjetje ali posamezniki,ki v mesecu in pol ne morejo izplačati plač delavcem, dajatev,tax..., bi morali v stačaj ali kako drugače prenehati z delovanjem!