KOLO S PRIKOLICO

Na sončno energijo vse do Monte Carla

Objavljeno 07. september 2015 18.08 | Posodobljeno 07. september 2015 18.08 | Piše: Primož Hieng

Andrej Berlec z Duplice je sestavil posebno kolo s prikolico.

Postanek pred Logatcem Foto: Andrej Berlec

KAMNIK – Ste že slišali za kolo na sončno energijo, ki vas lahko v svoji neomejenosti popelje kamor koli, da le sije sonce? To področje zelo dobro pozna Andrej Berlec z Duplice pri Kamniku, ki je svojevrsten izumitelj. Sestavil je kolo na sončno energijo, ki jo uspešno zajema na posebnih sončnih panelih. Vozi jih na prikolici, ki je pripeta h kolesu.

Andrej je že srečal abrahama, pred petimi leti pa so se začele neprijetne bolečine v kolenu. »Ortopedi mi niso znali pomagati,« nam je povedal. »Zato sem začel iskati rešitev, da bi bil spet lahko aktiven. Bil sem jamar, alpinist in kolesar. Kot mladi fantje smo šli s kolesi celo do Dubrovnika, zato sem bil pri svojih petinštiridesetih zelo šokiran, ko sem spoznal, da se ne bom mogel več normalno gibati. Obljubljali so mi operacijo kolena, na koncu koncev pa mi svetovali, naj kolesarim, vendar naj pri svojih letih ne pretiravam. Zato sem si omislil električno kolo, ki sem ga sam sestavil. Spet sem začel uživati življenje.«

Na spletu je opazil solarna ali sončna kolesa. Leta 2013 so celo pripravili tekmovanje solarnih kolesarjev iz Francije v Kazahstan. »Na njihovi poti po Sloveniji sem jih ustavljal, spoznal veliko novih prijateljev ter se zaobljubil, da si bom napravil solarno kolo. Gradil sem ga dve leti in že prvo leto za sestavne dele odštel 4000 evrov. Kupil sem si močno gorsko kolo, saj sem vedel, da bom le tako lahko nanj montiral močno baterijo in prav tak motor. Vse to se je dogajalo v moji dnevni sobi in na balkonu, pozimi tudi s kapo na glavi in z rokavicami na rokah. Tako je najprej nastalo električno kolo, s katerim sem večkrat obiskal hčerko, ki študira v Kopru. Lani sem mu priključil še prikolico in v taki kombinaciji prišel do avstrijske Koroške, celo do Beljaka in nazaj. Naslednje poti so bile že daljše, na primer do Vidma v Italiji in nazaj do Duplice pri Kamniku.«

Od Monte Carla do podjetja

Lani jeseni se je odločil, da bo naredil solarno prikolico, torej bo električno energijo pridobival med vožnjo s kolesom. Na kitajski spletni strani je naročil panele za sončno energijo, vendar potarna, da so bili kar dragi. »Vsak tak panel stane 600 evrov, nato pa sem zaradi evropskih predpisov plačal še stoodstotno carino oziroma davek.«

Na prikolico je namontiral dva sončna panela. Ko se ustavi, ju razpre, tako pa polni svoji bateriji, ki ju lahko uporabi, ko ne sije sonce, torej tudi v oblačnem vremenu ali ponoči. »S soncem se premika skoraj 160 kilogramov, če seštejem kolo, sebe in vso prtljago,« pravi navdušeni kolesar. »Sončne panele uravnavam z daljinskim upravljalnikom, moč sonca, izkoristek in polnost baterij pa spremljam na zaslonu, pritrjenem na krmilu. Z dvema baterijama ob znatni pomoči sonca in lastni energiji in moči lahko prevozim tudi do tristo kilometrov naenkrat. Če bi na daljšem potovanju naletel na dolgotrajno oblačno vreme in polnjenje s soncem ne bi zadostovalo, pa lahko baterije napolnim tudi na električnem omrežju.«

Letos poleti se je odločil za najdaljšo, skoraj 2000 kilometrov dolgo pot, ki ga je z Duplice čez Italijo vodila vse do Monte Carla. Na prikolici je imel še približno 30 kilogramov prtljage in šotor, čeprav je zaradi utrujenosti vsak večer raje prespal v hotelski sobi. Še pred to potjo se je s solarnim kolesom in prikolico podal na potovanje po Madžarski, ko je v enem dnevu obkrožil Blatno jezero in napravil 200 kilometrov.

Andrej Berlec je torej svojevrstni inovator, saj je pri takem potovalnem pripomočku ustvaril kar nekaj izumov, ki so mu olajšali poti. Med drugim je na prikolici uredil priključke za računalnik ali mobilni telefon, prek posebne GPS-naprave pa so ga domači lahko spremljali, kod se vozi. Poskrbel je tudi za lastno varnost in vidnost, saj na vožnji nosi majico žive barve, kolo pa je opremljeno z odlično razsvetljavo, tako da je v prometu res dobro viden.

Andrej pravi, da je na poti požel veliko zanimanja, saj so ga povsod navdušeno pozdravljali in se zanimali za njegovo sončno čudo na dveh kolesih s prikolico.

Zdaj že razmišlja, da bi ustanovil podjetje. K sodelovanju želi povabiti sodelavce za različna področja, saj meni, da bi bilo tako kolo s prikolico in sončnimi paneli za pridobivanje električne energije zanimivo za širše množice.

In še nekaj: v službo v ljubljanski Šiški se po stranskih poteh s svojim kolesom pripelje za 10 centov, za enako pot z avtomobilom pa bi zapravil kar nekaj dragocenih evrov.

Deli s prijatelji