KMALU

Na sodišče: inšpektor vedel za Türkovo črno gradnjo, ukrepal pa ni

Objavljeno 15. april 2015 22.18 | Posodobljeno 15. april 2015 22.18 | Piše: T. L.

Za črno gradnjo družine Türk naj bi bil vedel že leta 2007, za prvi ogled pa je potreboval tri leta.

Vitoslav Türk zanika, da bi bila nepremičnina v njegovi lasti.

KOPER – Začelo se bo sojenje nekdanjemu vodji koprske gradbene inšpekcije Pavlu Galjaniču, ker ni ukrepal zoper črno gradnjo Vitoslava Türka na Parecagu. Kot poročanje Primorskih novic povzema portal MMC, bodo Galjaniču na koprskem okrajnem sodišču začeli soditi zaradi zlorabe uradnega položaja in pravic v primeru črne gradnje družine Vitoslava Türka. Galjanič naj bi bil namreč za črno gradnjo na Parecagu vedel že od leta 2007, a je potreboval tri leta, da je opravil prvi ogled. Odločba o rušenju je nato čakala še tri leta, prišla je namreč sredi 2013. Odločba je zdaj pravnomočna, kljub temu pa črna gradnja še stoji. Družina Türk se namreč rušenju izmika z različnimi pritožbami in revizijami.

Ovadbo naj bi kriminalisti spisali sredi leta 2013, na začetku letošnjega leta pa je tožilstvo na sodišče vložilo obtožni predlog. Kot je pojasnila predsednica koprskega okrajnega sodišča Bojana Štrukelj, so obtožni predlog dobili 11. februarja letos, do naslednjega tedna pa naj bi bilo znano, kateri sodnik bo obravnaval to zadevo. Zato še ni možno napovedati, kdaj se bo sojenje začelo. Galjaniču naj bi grozilo največ leto dni zapora. 

Galjanič je zaradi očitkov, da v primeru črne gradnje družine Türk ni ustrezno ukrepal, sredi leta 2013 sicer odstopil z mesta vodje koprske gradbene inšpekcije, ob tem pa je vztrajal, da v tem primeru ni imel drugačnih meril kot pri drugih.

Rušili bi lahko, pa še niso

Pri Türkovih so bili z različnimi pritožbami in revizijami uspešni pri izmikanju rušenju, ki bi se moralo zgoditi do 30. oktobra lani. Vložili so celo vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja, s katero so želeli legalizirati obstoječe objekte, vendar jim je piranska upravna enota januarja vlogo zavrnila. Ta odločitev pa še ni pravnomočna. Inšpekcija jim je novembra lani odobrila odlog za čas, dokler odločitev o gradbenem dovoljenju ne bo pravnomočna.

Gradbena inšpekcija bi lahko sicer objekte že pred zahtevo za odlog porušila sama. Odločba gradbene inšpekcije za rušitev je bila namreč kljub vsem pritožbam družine Türk pravnomočna in izvršljiva, dogajanje povzema portal. Razkošne nezakonite posesti pa še niso porušili, ker še ni prišla na vrsto.

Deli s prijatelji