PAZLJIVO

Na Slovenijo bo padlo 460 tisoč vab za lisice

Objavljeno 28. april 2012 13.13 | Posodobljeno 28. april 2012 13.15 | Piše: Mo. S.

Otroke poučite, naj se vab ne dotikajo.

Vurs želi z akcijo zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih ter tako preprečiti širjenje bolezni.

LJUBLJANA – Veterinarska uprava RS (Vurs) začenja spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, v kateri bodo iz letal odvrgli kar 460.000 vab, je uprava zapisala na svoji spletni strani. Akcija se bo začela 5. maja, že prej pa velja opozoriti, da so vabe lahko zelo nevarne.

O vabah poučite otroke

Sicer je glavni namen akcije zavarovati ljudi pred steklino, za katero vsako leto umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok, pomembno pa je tudi vedeti, kako ravnati, če vabo zagledate. Otroke poučite, naj se vabe ne dotikajo. Če jo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, pa jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm oziroma v koš za odpadke.

Če je vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom, nato pa obiščite najbližjo antirabično ambulanto, saj se stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali. Ambulanto seveda obiščite tudi, če vas potepuška ali divja žival le opraska.

Pse na povodce

Vurs ob tem opozarja še vse lastnike psov, da je prosto gibanje psov na javnih mestih prepovedano, na sprehod pa jih peljite le privezane. Vaba je za pse sicer neškodljiva.

Polaganje vab se bo izvajalo na ozemlju vse države, in sicer z višine 300 metrov, trajalo pa bo do konca junija.

Naj spomnimo

Da bi se izognili nevšečnostim in pa zlasti zaradi zagotavljanja varnosti otrok, navodila upoštevajte, saj si nihče ne želi scenarija, ki se je zgodil lani maja, ko je dveletni fantek vabo vtaknil v svoja usta.

Deli s prijatelji