KMEČKE IGRE

Na Sladki Gori za šalo

Objavljeno 11. junij 2014 20.16 | Posodobljeno 11. junij 2014 20.16 | Piše: Polona Bercko

Na šaljivih kmečkih igrah zmagala ekipa iz Polžanske gorce.

Tradicionalne šaljive kmečke igre na Sladki Gori so po besedah Majde Jurše, predsednice turističnega društva Skriti biser, uspele na polno. »Ob enih popoldne je še deževalo, a jaz sem vedela, da bo prenehalo in bodo igre izpeljane tako, kot je treba,« je dejala ob koncu dneva.

Spretnost žensk pri molzenju koze je prišla do izraza predvsem zato, ker skoraj vsaka opravlja to delo doma. Čeprav je na Sladki Gori dovolj vina, so v samokolnici preko ovir prevažali vodo. Tekmovalci so si bili enotni, da bi bilo vina škoda, da se poliva okoli. Pri zabijanju žebljev v bukovo klado je bila potrebna pazljivost, prsti so ostali celi, največ so jih zabili Jazbeci iz Pristave pri Vojniku in ekipa iz Nove vasi. Polno smeha je bilo pri slačenju in oblačenju zaščitnega kombinezona za barvanje traktorja, kjer je moral vsak tekmovalec čim bolj natančno pobarvati določen del. Usklajenost tekmovalcev je bila potrebna pri hoji z deskami, z nekaj padci je vsem uspelo priti do cilja. Kako se je nekoč žagalo s staro ročno žago, so se preizkusili v zadnji igri, ugotovili so, da je od moči pomembnejša usklajenost dvojice, ki žaga.

Sladkogorčani so si enotni, da je prašič kralj živali, zato so imeli obiskovalci možnost sodelovanja pri prašičji stavi. Marta Gorenak iz Cerovca pri Šentjurju se je teži prašiča najbolj približala in ga odpeljala s seboj.

Vleka traktorja je na šaljivih kmečkih igrah obvezna

Letos so presenetile mladenke, ki nameravajo naslednje leto prekositi moške. Pravijo, da bodo jedle špinačo in hodile v fitnes, tako da bo uspeh zagotovljen. Zabavali so se tudi otroci ob risanju s kredami, metanju žogic, barvanju traktorja. Za atrakcijo je Srečko Kofalt pripeljal posebno kolo, ki je imelo obrnjen mehanizem vrtenja krmila in sprednjega kolesa. Pogumni so se preizkusili v vožnji z njim.

Sodelovalo je sedem ekip. Najboljša je bila ekipa iz Polžanske Gorce, druga ekipa Nove vasi in tretja Jazbeci iz Pristave pri Vojniku, sledile so ekipe Dolge Gore, Polžanske vasi, Mladi upi iz Močel pri Šmarju pri Jelšah in ekipa Pijovc.

 

 

Deli s prijatelji