PROTI PRIVATIZACIJI

Na shodu »tovarišic in tovarišev«: Ne bomo kolonija

Objavljeno 07. februar 2015 18.44 | Posodobljeno 07. februar 2015 19.31 | Piše: STA, Mo. S.

Luka Mesec, ZL, pravi, da zdajšnja privatizacija ni poštena, ni prostovoljna in ni koristna.

LJUBLJANA – Nasprotniki privatizacije so se na današnjem shodu v središču Ljubljane, ki se ga je po ocenah udeležilo nekaj sto ljudi, zavzeli za večjo vlogo delavcev, stroke in civilne družbe pri upravljanju državnih podjetij. Ta shod je šele začetek, nihče nas ne more zaustaviti, so sporočili politični eliti in napovedali odločen boj.

Glavni govorec in poslanec ZL Luka Mesec je zbranim na Kongresnem trgu dejal, da že 25 let spremljamo privatizacijo. Prvi krog nam je prinesel pidovske barone, drugi krog tajkune, tretji, ki poteka zdaj, pa prinaša tuje špekulante. Zdajšnja privatizacija ni ne poštena ne prostovoljna ne koristna in je še bolj zavita v meglo kot prejšnji procesi, je dejal Mesec, ki je zbrane nagovoril s tovariši in tovarišicami. »Tuji špekulanti si manejo roke, ljudstvo pa strada. Ne bomo kolonija,« je bil odločen.

Protestniki so s plakati premierju Miru Cerarju sporočali Cerar, ne prodaj Slovenije, prebrati pa je bilo mogoče tudi napise, kot so Proti privatizaciji, Razveljavimo gnile kupčije, Slovenske firme so naše firme in Prodam vlado.

Preberite tudi, kaj so na okrogli mizi povedali zagovorniki privatizacije: »Osnovna in edina funkcija podjetja je delanje dobička«

Zahteva po drugem tiru

Mladen Jovičić iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti je dejal, da se Luka Koper s sodelujočim menedžmentom in delavci uspešno razvija tudi brez privatizacije, v državni račun plačuje dividende in beleži vedno višji dobiček. »Nismo se prodali, da bi to dosegli. Nas pa država blokira z zavlačevanjem pri drugem tiru,« je dejal Jovičić in dodal, da je ta projekt močno združil prebivalce v regiji. »Zahtevamo drugi tir,« je bil odločen.

Franc Grabler iz sindikata Cinkarne Celje, ki je v postopku prodaje, je dejal, da jim ni vseeno, kaj se bo zgodilo z njimi. »Državna lastnina pripada ljudstvu oz. državljanom, ne pa vladi,« je dejal in dodal, da tudi Cinkarna Celje dobro posluje. »Želimo delati, želimo prihodnost za nas in naše otroke,« je povedal.

Preostali govorci so opozorili, da je treba državna podjetja upravljati v dobro vseh, ne le peščice. Bojijo se, da se bo oblast po (raz)prodaji podjetij lotila še zdravstva in šolstva, na koncu pa še gozdov in vodnih virov. Opozorili so tudi, da lastniki potrebujejo delavce, a v njih ne vidijo ljudi.

Semolič: »Ceno bodo plačali zaposleni«

Med udeleženci je bilo opaziti različne predstavnike civilne družbe, akademske sfere, sindikatov in tudi nekatere politike. Med zbranimi je bil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki meni, da bi morali ustaviti privatizacijo. »Zagovorniki privatizacije pravijo, da bomo bolje živeli, če bomo prodali podjetja. To absolutno ne drži. Razprodaja dobrih podjetjih v večini primerov pomeni izgubo delovnih mest,« je dejal za STA in dodal, da novi lastniki v ospredje postavljajo čim višji dobiček. »Ceno bodo plačali zaposleni,« je prepričan.

Deli s prijatelji