ODVZEM VNUKOV

Na shodu pred CSD Velenje posredovala policija

Objavljeno 06. april 2016 17.21 | Posodobljeno 06. april 2016 17.21 | Piše: STA, Mo. S.

»Mi smo sodelovali, stalno smo bili pripravljeni, da se dogovorimo,« sta pojasnila babica in dedek.

Na shodu.

VELENJE – Pred Centrom za socialno delo (CSD) Velenje se je danes zbralo nekaj deset ljudi, ki so podprli prizadevanja starih staršev dveh dečkov, ki so ju napotili v rejništvo. Babica in dedek sta ob tem zatrdila, da sta želela sodelovati s CSD Velenje, a da sta pred obiskom rejnikov želela videti dokument, ki je njiju opredelil kot neprimerna za rejništvo.

Otroka kar iz vrtca v rejništvo

Shod, ki so ga v bližini spremljali policisti, je bil najavljen prek facebooka. Udeleženci so med drugim vzklikali »Vrnite otroka!« in izobesili transparent z napisom »Pravico imamo, da živimo, kot sami želimo«. Ob tem so obsojali ravnanje velenjskega CSD, ki je prejšnji teden odpeljal dečka iz vrtca v rejništvo, in ob danes razkritih ugotovitvah inšpekcijskega nadzora, ki v preverjanju postopka napotitve dečkov v rejništvo ni ugotovil nepravilnosti, napovedovali, da se bodo borili naprej.

Shoda se je iz Koroške, od koder sta babica in dedek, udeležil tudi predsednik vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je dejal, da se jima je zgodila velika krivica. Nihče ne njima ne drugim ni uradno povedal, kaj je pravi razlog, da nista primerna za rejnika, je dejal novinarjem.

»Tega, da so delali po pravilih, kot je treba, ne sprejemamo. Vrana vrani ne izkljuje oči,« je dodal Breznik in navedel še, da bodo več kot 3000 zbranih podpisov podpore prizadevanjem starih staršev kmalu odnesli v Ljubljano ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak ter varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer.

Ukrepali po svoje?

Na shodu sta bila tudi babica in dedek, ki sta za vnuka skrbela od umora njune matere decembra lani. Kot sta dejala novinarjem, so jima v CSD Velenje povedali, da jima bodo predstavili rejnike, onadva pa sta dejala, da bosta sodelovala. »Mi smo sodelovali, stalno smo bili pripravljeni, da se dogovorimo,« sta pojasnila in dodala, da pa se z rejniško družino nista želela srečati, ker še nista imela v rokah dokumenta, zakaj onadva nista primerna rejnika. Dodala sta še, da sta CSD povedala tudi, da bo njun odvetnik urejal zadeve, povezane z njima, medtem ko bosta glede zadev, povezanih z otrokoma, še naprej sodelovala s CSD. Kot ugotavlja babica, je CSD Velenje na podlagi tega potem sklepal, da ne želita sodelovati in je »ukrepal po svoje«.

Odločena sta, da bosta ob podpori javnosti nadaljevala prizadevanja, ob tem pa je izpostavila številne podobne zgodbe drugih ljudi. Nekateri s podobnimi zgodbami so se tudi udeležili današnjega shoda v Velenju, mnogi so jima tudi ponudili materialno in finančno pomoč, če bi jo potrebovala.

Posredovala policija

Shod, ki se je začel ob 11. uri in je trajal kakšno uro, je sicer zmotil manjši incident, ko je mlajši moški z okna CSD v višjih nadstropjih stavbe vzklikal proti množici, policisti pa so mu zaradi kršenja javnega reda in miru izrekli globo.

Deli s prijatelji