OKTOBER–DECEMBER

Na shodih grozili, v parlamentu pa so se uskladili

Objavljeno 01. januar 2013 22.06 | Posodobljeno 01. januar 2013 22.36 | Piše: P. J.

Ustavno sodišče je odločilo, da bi bila referenduma o slabi banki in državnem holding protiustavna, zato ju je prepovedalo.

LJUBLJANA – Jesen se je začela s preplahom v javnem sektorju. Iz delovne različice proračuna so mnogi razbrali, da se obetajo odpuščanja in novi posegi v plačilno maso.  Kljub vsemu pa je uspelo poslancem v državnem zboru najti soglasje in potrditi pokojninsko reformo in proračun.

Oktober

Ker mnogi varčujejo na vsakem koraku in pazijo na vsak evro, ni nič nenavadnega, da se kdaj vprašamo, koliko nas stanejo naši politiki. V začetku oktobra smo razkrili, kakšne ugodnosti imajo po izteku mandata predsedniki države in koliko nas je do zdaj stal naš bivši predsednik Milan Kučan.  Kardinal Franc Rode pa je 2. oktobra naredil konec aferi Rode. Na novinarski konferenci je predstavil ugotovitve DNK-analize in ovrgel govorice o domnevnem očetovstvu. Napovedal je tudi tožbe zaradi opravljanja.

Pogajanja med vlado in sindikati so se nadaljevala. Na pogovoru na Mreži idej v Piranu je spregovoril predsednik vlade Janez Janša in brez ovinkarjenja vprašal sindikate, kje so bili, ko so službe izgubljali zaposleni v gospodarstvu.  Igor Lukšič, predsednik SD pa je izjavil, da se okoli SD postavlja nova levica, jedro stare levice pa okoli predsedniškega kandidata Danila Türka.

V začetku oktobra je predsednik Sviza Branimir Štrukelj govoril o tem, da so potrebne predčasne volitve. Zoran Janković pa je izjavil, da vlada nima nobene resne vizije, in napovedal, da se bo narod dvignil.

Desetega oktobra je kot prvi iz predsedniške bitke izpadel Milan Robič, ki se je po napovedi, da bo kandidiral, odločil, da se ne bo potegoval za prvega moža države. Šestnajsti  oktober pa si bo gotovo dobro zapomnila Monika Malešič, ki je bila tarča dveh moških, ki sta ji prodajala glasove in jo pri tem posnela. Pozneje se je izkazalo, da tudi Monika ni tako neumna in da je nespodobno ponudbo prijavila policiji. Nekaj časa pa so se nekaterim poslancev pošteno tresle hlače, saj je Monika napovedala, da bo izdala knjigo, v kateri bo razkrila, kdo jo je spolno nadlegoval.

Poleg tega, da je na porodniški dopust odšla poslanka Pozitivne Slovenije Melita Župevc, je v državnem zboru prišlo še do nekaterih sprememb. Namesto poslanca Ljuba Žnidarja je prišla Alenka Koren Gomboc, ki je tudi sestrična Urške Bačovnik Janša. Konec meseca so se prvič na soočenju srečali trije kandidati za predsednika države. V ospredje je prišlo vprašanje o stricih iz ozadja.

Konec oktobra pa se je začela zgodba o skeniranih podpisih poslancev Pozitivne Slovenije, ki so jih predložili ob zahtevi za referendum o slabi banki in državnem holding. V Mariboru so vandali požgali prve radarje, zaradi katerih so se v  Mariboru zgodili tudi kasnejši protesti proti županu in mestni oblasti.

November

Kljub temu da se Moniki Malešič ni uspelo prebiti med kandidate na predsedniških volitvah, ni opustila svojih provokativnih izjav. Milanu Zveru je med drugim očitala, da ni zvest mož. Drugega novembra pa so se začele težave z izginulimi podpis, ki jih je v parlament vložil sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije. V državnem zboru pa so imeli v tem mesecu tudi kriminaliste, ki so preverjali pristnost podpisov pod zahtevo za referendum, ki jo je vložila Pozitivna Slovenija. Vprašljiv je bil podpis Melite Župevc in še nekaterih drugih poslancev.

Zaradi dolgov, ki si jih je nakopal mlajši sin Zorana Jankovića, so rubežniki obiskali Jureta Jankovića na domu v Grosuplju. Šestega novembra je Jankoviću mlajšemu uspelo z odvetnikom doseči dogovor in obljubil je, da bo dolg poravnal v dveh tednih. V novembru so Mariborčani nadaljevali proteste proti županu Francu Kangler, začeli so akcijo »gotof je« in »strobimo ga vun«. Na dan so začele prihajati tudi nekatere druge nepravilnosti, povezane s Kanglerjem. Vodstvo stranke ga je zato izključilo iz stranke.

Ne le po Sloveniji, oprostilna sodba Dragana Tošića in preostalih obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, je odmevala po vsem svetu.

Po pretečenem 14-dnevnem roku Jure Janković še vedno ni plačal zneska, ki ga je dolgoval podjetniku Marjanu Pišljarju, zato je na njegova vrata v Grosuplju znova pozvonil rubežnik. Ugotovljeno je bilo, da je Jure odjavil svoje stalno prebivališče v Sloveniji in se na papirju preselil na Ciper. Protesti v Mariboru so bili vedno bolj nasilni in vedno bolj množični. Ljudje so se začeli zbirati tudi v drugih mestih.

December

Zaradi dogajanja med ljudmi in različnih pobud je premier Janez Janša v začetku meseca decembra napovedal spremembo političnega sistema. V SDS so med drugim predlagali uvedbo ljudske nezaupnice, s katero bi lahko ljudstvo samo odstranilo s položaja župana ali poslanca, če z njegovim delom ne bi bilo zadovoljno. Mnogi pa so se začeli spraševati, kdo so organizatorji protestov in kdo jih vodi. Mnogi verjamejo, da so bili protesti politično motivirani. Prvo nedeljo v mesecu decembru pa je naša mlada država dobila novega, četrtega predsednik države, Boruta Pahorja.

Na seji, ki je potekala četrtega decembra, smo lahko videli, da se znajo tudi poslanci uskladiti. S 76 glasovi za in z nobenim proti so sprejeli in potrdili pokojninsko reformo, ki začne veljati z današnjim dnem. Nekaj dni kasneje so poslanci potrdili še proračun, tik pred koncem leta pa so potrdili še mini rebalans proračuna.

Prvi smo razkrili, da sin ljubljanskega župana ne živi več na Cipru, ampak v samskem domu v Slovenskih Konjicah. Nadaljevali so se protesti po državi. Razkrito je bilo tudi, da so protestniki, ki so na shodih povzročali nemire, plačani.

Mariborski župan Franc Kangler je v začetku meseca napovedal, da bo 31. decembra odstopil kot župan Maribora, kljub temu pa je bil izvoljen v državni svet, kar je še bolj podžgalo mariborske protestnike. V sredini meseca pa je v javnost pricurljalo, da policija zaradi domnevnih nepravilnosti v banki preiskuje poslanko Alenko Gomboc Koren. Ustavno sodišče je odločilo, da bi bila referenduma o slabi banki in državnem holding protiustavna, zato ju je prepovedalo.

23. decembra je Borut Pahor v krogu družine prevzel posle od zdaj že bivšega predsednika države Danila Türka. Dan pred predajo poslov pa se je odvila državna proslava, ki jo je predsednik največje opozicijske stranke iz ideoloških razlogov bojkotiral.

Deli s prijatelji