POVPRAŠEVANJE

Na servisu motornih žag gneča kot na urgenci

Objavljeno 30. marec 2014 23.50 | Posodobljeno 30. marec 2014 23.51 | Piše: Mirko Kunšič

Po naravni katastrofi v gozdovih žaga poje od zore do mraka.

Zvone ima polne police dela. Foto: Miro Kunšič

KRANJ – »Povpraševanje po enoročnih, motornih verižnih žagah se je povečalo po lanskem 11. novembru. Takrat je veter podiral v gozdovih, od Železnikov do Preddvora. Ponovilo (povpraševanje, op. ur.) pa se je po februarskem žledu,« pojasni Zvone Založnik iz Kokre.

Na Kokrici pri Kranju imajo Založnikovi družinsko podjetje, maloprodajo in pooblaščeni servis motornih žag ter servis kosilnic. Po vetrolomu in žledolomu ga obiskujejo tudi taki, ki so začetniki v delu z motornimi žagami. »Povpraševanje po verižnih motornih žagah določenih serij je tako veliko, da morajo kupci na dobavo počakati od enega tedna do treh,« pove Zvone. A mnogim pomagajo takoj, pri manjših servisnih posegih, denimo, da lahko čim prej delajo naprej. Številni se po žledu oglašajo pri njih tudi s starimi, že dolgo neuporabljenimi motorkami, da strokovnjaki ocenijo, ali so še ustrezne in tehnično brezhibne.

Na sprejemu delata Zvonetova mama in žena. Oče Polde, ki je začel s servisom, dela v delavnici, zaposleni pa so tudi mož Zvonetove sestre in še zunanja sodelavca.

Prodaja se je povečala za 200 odstotkov

»Vsakogar najprej vprašam, zakaj bo žago uporabljal, in mu nato svetujem. Je velik razpon, od začetnih, za delo okrog hiše, do tako imenovanih kmečkih in profesionalnih. Vsakomur priporočim tudi ustrezno zaščitno opremo. V zadnjih petih letih se je prodaja zaščitnih hlač, čevljev, rokavic, čelad z glušniki in zaščito obraza povečala za 200 odstotkov. Vesel sem tega in seveda napredka, ki ga proizvajalci zdaj vgrajujejo v nove žage. Da se veriga hitro zaustavi, da ne poškoduje tistega, ki jo uporablja,« še doda Zvone Založnik, ki je nekoč delal v gozdnem gospodarstvu, potem pa se je odločil za samostojno pot. Letos mineva deset let, odkar so servis preselili na Kokrico.

Deli s prijatelji