NEDELJSKI IZLET

Na Rogli se lažje diha

Objavljeno 26. avgust 2012 13.07 | Posodobljeno 26. avgust 2012 13.07 | Piše: Drago Medved

Nepregledni smrekovi gozdovi naredijo poletje znosno tako za sprehajalce kot za športnike.

Značilna veduta Rogle (foto: Drago Medved).

Široke planjave na Rogli vsrkavajo množico ljudi, ki prihaja na 1500 metrov nadmorske višine, da se naužije svežega zraka in da si oko izmeri dalj v oazi modrozelene barve. Na parkirišču je vedno veliko avtomobilov, pa naj bo zimska sezona s smučarji ali poletna, ko športniki in drugi ljubitelji narave tu najdejo tisoč in eno možnost za resno vadbo ali sproščanje. Gneče kljub množici ni nikjer, saj je prostora za vse dovolj.

Očarljiva Rogla

Rogla je z nepreglednimi smrekovimi gozdovi, ki omogočajo dihanje v še tako hudi poletni pripeki, tudi zdaj očarljiva. Hoteli, koče, naprave, stadion, cerkev, žičnice, pohodniške steze, živina na paši, ptice na nebu. Šum civilizacije, ki se je sem pripeljala na kolesih, je neznaten. Pohodniki z nahrbtniki hitijo k Lovrenškim jezerom, ki jih je od 11 do 22, odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. Najvišje jezerce leži na višini 1529 metrov, najnižje pa na 1517 metrov. Ob najvišjem ležečem je postavljen lesen razgledni stolp. So pokrajinska značilnost severne Evrope. Takšna barja na podobni nadmorski višini najdemo še marsikje v Alpah, pri nas pa so pohorska, pokljuška in jelovška najdlje na jug pomaknjena pokrajina tega tipa v Evropi, zato so nekaj posebnega. Borovnice bodo na Rogli šele septembra, tisti z malo sreče pa kljub suši najdejo kakšno gobo. Razgledni stolp je za tiste, ki jim je vrh Rogle prenizek.

Cerkev Jezusove spremenitve

Čeprav je ta del Pohorja eno samo svetišče, je ponos Rogle od leta 2010 tudi blagoslovljena cerkev v neposredni bližini hotela Planja, pravi božji hram z imenom Cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli. Spada v župnijo sv. Kunigunde v Gorenju nad Zrečami. Nastala je po zamisli arhitektke Vere Klepej Turnšek, in sicer na zemljišču, ki ga je podarila družina Pikl, s tem pa so uresničili že desetletja staro zamisel o postavitvi cerkve na Rogli in v sklopu podjetja Unior (program Turizem) obstoječi turistični ponudbi dodali novo kakovost. V cerkvi so trije zvonovi v čast sv. Petru, zavetniku kovačev, sv. Roku, zavetniku kmetov in pastirjev, ter sv. Barbari, zavetnici rudarjev. Vsi trije zvonovi so povezani s pohorskim življenjem in delom – obrtniškim, kmečkim ali industrijskim. Cerkev krasijo orgle, ki so delo mojstra Toneta Škrabla, in oltar, ki ga je izdelal umetnostni kovač Milan Očko.

Ob sprehodu po gozdu lahko vsakih nekaj metrov vidite mravljišča. Tudi majhni otroci zmorejo hojo po travi. Kolesarji imajo svoj park, adrenalinska sankaška proga deluje tudi poleti – za tiste, ki ne morejo dočakati snega. Na Rogli lahko delate vse, kar je namenjeno zdravemu polnjenju pljuč in krepitvi mišic na nogah in rokah. Le slabo uro hoje po gozdu nas loči od koče na Pesku, kjer so igrala za otroke, poniji za jahanje in prava planinska kuhinja. Tisti z avti lahko gredo naprej po Pohorju do Osankarice ali na drugo stran proti Lovrencu. Kolesarjem tega ne priporočam, ker je makadamska cesta dokaj zdelana in ponekod neprijetno ozka. Toda na Roglo in Pohorje ne gremo zaradi cest.

Več informacij na spletni strani: http://www.destinacija-rogla.si.

 

Deli s prijatelji