PRITISKI?

Na robu škandala: Mramor podlegel in se znebil Månssona?

Objavljeno 07. oktober 2015 22.00 | Posodobljeno 07. oktober 2015 22.00 | Piše: STA, T. L.

Nyberg pravi, da vprašanje prejemkov ni pravi razlog za odstavitev. Mramor mu je pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili Månssona.

Lars Nyberg.

LJUBLJANA – Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg in glavni izvršni direktor Torbjörn Månsson čakata na uradno sporočilo vlade, da ju je ta razrešila oziroma odpoklicala. Danes se zato še v svojih funkcijah udeležujeta skupne seje odbora in komisije državnega zbora, ki razpravljata o DUTB. Nyberg je dejal, da je vlada podlegla pritiskom za njun odhod.

Vlada je v torek v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) predčasno razrešila Nyberga in odpoklicala Månssona kot člana upravnega odbora. Kot je danes ob prihodu na skupno sejo odbora za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ povedal Månsson, še ni dobil pisne odločitve vlade, zato je ne more komentirati.

Nyberg pa je na seji povedal, da vprašanje prejemkov ni pravi razlog za njuno odstavitev. »Danes nas obtožujejo, da delamo preveč, kar je seveda tudi razlog za pritisk za zamenjavo vodstva, ki se je vršil na finančnega ministra,« je izpostavil.

Minister za finance Dušan Mramor mu je, kot je nadaljeval, pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili Månssona. »V začetku prejšnjega tedna je neizvršne direktorje prosil, naj čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva. Sledila je afera o plačilih, ki je ustvarila izgovor za odpoved pogodb,« je dejal Nyberg.

DUTB je deležen kritik ne le zaradi visokih plač in dodatkov vodstva, temveč tudi zaradi načina dela, najodmevnejše zgodbe so njihove poteze glede družb Sava Turizem, T-2 in Avtotehna. »V zadnjem mesecu smo tudi videli, da je želelo ministrstvo neposredno poseči v posamezne primere, kar se prej še nikoli ni zgodilo,« je razkril Nyberg.

Månsson je sicer za medije izjavil, da države »ne bi nikoli tožil«. 

Odbor in komisija na predlog ZL zdaj razpravljata o plačni politiki v DUTB.

In odzivi med poslanci?

Luka Mesec in Violeta Tomič iz ZL sta opozorila, da je vlada naredila premalo. V DUTB so namreč sporna visoka plačila za zunanje svetovalne pogodbe, za ljudi, ki niso v vodstvu, sporen je član upravnega odbora Imre Balogh, ki je predsednik uprave ugašajoče Probanke. »Vse to je krog, ki izkorišča DUTB za zasebne interese, zato bi moralo oditi celotno vodstvo,« je dejala Tomičeva.

Nekateri člani odbora in komisije so opozarjali, da je čudno, da ostali člani upravnega odbora od marca niso vedeli, kaj točno se dogaja v DUTB. Ob tem pa so opozicijski poslanci izrazili dvome o tem, da so bile plače razlog za odstranitev dveh tujcev v DUTB.

Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da ni slučajno, da se je v teh dneh potegnilo na dan plače v DUTB. »Prepričana sem, da se to v teh dneh dogaja z namenom,« je dejala in se vprašala, zakaj vlade in koalicije ne skrbi dogajanje okrog zunanjih pogodb v NLB.

»Nihče se ne ukvarja z ekscesnimi pogodbami v državnih bankah, ki jih saniramo z dokapitalizacijami,« jo je dopolnil Janez Janša (SDS). Ob tem je dejal, da sta »Nyberg in Månsson doživela medijsko sramotenje« in ocenil, da se »v DUTB očitno menja tiste, na katere se politično ne da vplivati«.

»Delim mnenje, da je vlada odločitev sprejela iz drugačnih razlogov. Skopo je poročilo zaradi plač, to so domačijski razlogi,« je dodal Jernej Vrtovec (NSi). V Sloveniji so po njegovem vplivni lobiji in problem je, kdo upravlja premoženje, ki ga ima DUTB.

Komisija bo nato sama nadaljevala sejo, na kateri bodo na predlog NSi govorili o načinu delovanja DUTB glede navedenih družb, na predlog nepovezanih poslancev pa še o zunanjih svetovalnih pogodbah v NLB.

Deli s prijatelji