ROBOTIZIRANO

Na Repečnikovi kmetiji se krave molzejo same

Objavljeno 13. december 2011 22.19 | Posodobljeno 13. december 2011 22.19 | Piše: Sebastijan Ozmec

Pri blejskem kmetu Mirku Rimahaziju imajo posebnega robota za molžo.

Jaslice za mlade teličke (foto: Igor Mali)

SPODNJE GORJE – Robotska tehnika že dolgo ni več znanstvena fantastika, saj robote uporabljamo že v vseh možnih panogah. Vendar je skoraj neverjetno, da so se pojavili tudi takšni za molžo krav, zaradi katerih rejcem mlekaric ni treba več ročno molsti. Z njim se namreč pomolzejo kar same, ko to same želijo. Robota, ki v celoti poskrbi za ta postopek, imajo tudi na Repečnikovi kmetiji v Spodnjih Gorjah pri Bledu.

Zakartana kmetija

Gre za eno prvih kmetij v vasi, ki je skorajda propadla, saj jo je praded zdajšnjega 51-letnega lastnika Mirka Rimahazija med drugo svetovno vojno zakartal, a so jo njegovi stari starši odkupili nazaj. Leta 1985 sta jo začela ponovno postavljati na noge Mirko in njegova 46-letna žena Nataša. »Poročila sva se, ko sem prišel iz vojske in začela z eno kravo, saj sva bila oba zaposlena. Približno 10 let sva še hodila v službo in nenehno povečevala število živine, nato pa sva želela iti na svoje. Takrat sva ugotovila, da bova preživela edino z mlečno proizvodnjo,« se spominja Mirko. Rimahazijeva imata 85 krav, od katerih dobita 2000 litrov mleka na dan oziroma okoli 750.000 litrov na leto. Dovolj, da preživita. Krave sta pred nakupom robota molzla po tri ure dvakrat na dan. Pred letom dni pa sta se odločila, vzela kredit in kupila robota za 130.000 evrov. Predvidevata, da se jima bo investicija pokrila v 10 letih. »Robot sam je tehnološko dovršen stroj. Če ga hočemo odplačati, mora delati 24 ur na dan. Ne sme se pokvariti. Če se kaj zgodi, imaš dve uri, da to popraviš. V hlevu takoj nastane zastoj, saj se krave ne morejo molsti. Vendar mi serviser da napotke prek telefona in sam rešim zaplet s pritiskom na pet gumbov.«

Robotska molža

Najprej sta morala krave navaditi na nov sistem. Po dveh mesecih so ga usvojile tudi najupornejši. »Kravam je bilo treba vcepiti nov ritem. Čas molže je z robotom razporejen čez ves dan.Ne molzejo se več dvakrat na dan, ampak glede na količino mleka, po njihovi potrebi, tudi petkrat na dan. Ko čuti, da ima polno vime, pride sama do robota in se pomolze. Če pride prezgodaj, mogoče zato, ker bi rada pojedla še kakšna krmila, robot to zazna in je ne pomolze, ampak odpre vrata in jo spusti ven. Prepozna vsako kravo posebej, saj ima ta odzivnik za vratom, jo stehta in s tem zasleduje, ali se redi ali hujša. Če se preveč redi, ima preveč močne krme, če preveč hujša, je verjetno kateri bolezenski vzrok.« Ko robot kravo prepozna in jo stehta, spusti v korito nekaj krmila, da se žival umiri. V tem trenutku se robotska roka že spusti pod žival, okrtači seske in z laserjem zazna njihovo lego. Sicer ima robot v spominu prejšnje lege seskov, ki pa se spreminjajo, odvisno od količine mleka v vimenih. Računalnik tako vsak dan znova osvežuje podatke. Ko odkrije natančni položaj, na seske natakne molzne tulce. Po končani molži jih iztakne ter razkuži seske in krtače, da se ne bi prenašale morebitne okužbe.


To pa še ni vse. Za vsako kravo robot izmeri tudi količino, temperaturo, beljakovine in prevodnost mleka, hkrati pa kontrolira še njegovo barvo. V primeru, da je vse v redu, gre mleko v veliko cisterno, drugače pa ga avtomatično izloči v posebno posodo. Samodejno izključi tudi mleko prvih pet dni po telitvi, saj je bolj ostro in je namenjeno teletom.

Upravljanje 
z robotom

Funkcije robota Mirko upravlja kar prek manjšega nameščenega procesorja. Pravi, da lahko to počne vsakdo, ki zna upravljati mobitel, ni potreben računalniški tečaj. Vsi zbrani podatki se shranjujejo v računalniku, ki je v sobici pri hlevu, ta pa je povezan s hišnim računalnikom, kjer lahko iz naslanjača pregleduje zapiske. Podatkov mu ni treba analizirati, saj to opravi že sam računalnik. Poleg tega da so z robotom na kmetiji povečali količino mleka, jim je olajšal tudi fizično delo, krave pa so z novim načinom molže bolj zadovoljne. »Za kravo je bilo prej stresno. Pred vsako molžo jih je bilo treba dvigniti in premakniti do molzišča, kjer so čakale tudi eno uro. Zdaj pa se same odločijo, kdaj se bodo pomolzle, saj robot dela 24 ur na dan. V hlevu je veliko bolj mirno. Po enem letu se nam je mlečnost dvignila za 500 litrov mleka pri kravi.« Pred robotom nikoli ne nastane gneča. Krave so se že tako navadile nanj, da slišijo, ko stroj molze njihovo kolegico in takrat ne gredo do njega. Ko opazijo, da je postopek končan, pa se do robota sprehodi naslednja kandidatka. Mirko kar ne more verjeti, kako so pametne.

 

 

Deli s prijatelji