RAZSTAVA

Na ranču žabe in zajec, škorec in vodomec

Objavljeno 20. maj 2014 12.57 | Posodobljeno 20. maj 2014 12.59 | Piše: Mirko Kunšič

Tone Trebar že 15 let fotografira ptice, zdaj je nekaj najlepših posnetkov živali razstavil v najlepšem, naravnem okolju na Jelovici.

Tone Trebar lovi ptice z največjim canonom. Foto: Mirko Kunšič

V vabilu na razstavo fotografij živali na Maretovem ranču na Taležu na Jelovici so avtorja Toneta Trebarja predstavili kot večnega mladeniča, ki zatrjuje, da je narava njegov drugi dom. »Uči me vztrajnosti, spoštljivosti, spodbuja me, da na svet okrog sebe gledam pozorno in bolj čuteče poslušam zvoke,« pravi 50-letnik z Mlake pri Kranju, ki na svoji spletni strani ponuja na ogled na stotine ptic, drugih živali in tudi rastlin, na ranču pa se predstavlja z 11 fotografijami večjega formata. »Natisnjene na folije in zaščitene s steklom so razstavljene na prostem, ker portretiranci le tako znova zaživijo. Od škorca, štorkelj, svizca, zelene žabe, zajca, srnjaka, vodomca do še nekaterih ptic,« pojasni.

»Že kot srednješolca me je privlačil ta svet. Takrat smo ob Čukovi jami na Bobovku organizirano lovili in obročkali ptice. Naši tabori so postali vzorčni za podobne akcije tudi drugod po Sloveniji. Pozneje sem se resneje lotil fotografiranja ptic. Hitro sem se učil in konjiček je postal moj način življenja. Fotografijam sem dodajal opise in začel objavljati prispevke. Hkrati sem se loteval novih in novih projektov,« dodaja Tone, ki ptice lovi v fotografski objektiv že 15 let. Seveda ob opremi za fotografiranje potrebuje tudi maskirni šotor in drugo, da se lahko na vsakem terenu in ob vsakem vremenu skozi leče teleobjektiva sooči iz oči v oči s ptico, žabo, kačjim pastirjem.

»MP3-predvajalnik s posnetimi zvoki ptic in drugih živali za privabljanje je z mini zvočnikom na baterije sestavni del opreme. Že nekaj časa imam največji Canonov teleobjektiv 800 mm, ki omogoča res optimalne razmere za delo. Obvezno ga vedno namestim na stojalo, da so posnetki ostri in da so živali, med njimi tudi ptice, dovolj velike in prepoznavne,« dodaja Kranjčan.

Prizorišče razstave je last Tonetovega prijatelja Marka Kerča. Posestvo, oddaljeno pet kilometrov z Lancovega (tu lahko obiskovalci razstave pustijo avtomobile), Marko in njegova žena Andreja oživljata s planšarijo in drugimi dejavnostmi. Konec maja bo potekalo predavanje o meteoritih, julija so na vrsti različne delavnice, avgusta bodo razstavljali izdelke iz barvnega stekla, jeseni pa bo že peti 30-kilometrski Poldijev pohod do ranča iz Predoselj.

Sprehod po razstavi je brezplačen, fotografije bodo na ogled do konca meseca.

Deli s prijatelji