ZLORABA DELOVNIH DOVOLJENJ

Na račun tujcev zaslužili kar okrog 23 tisočakov

Objavljeno 09. oktober 2015 23.00 | Posodobljeno 09. oktober 2015 23.06 | Piše: B. K. P.

Policisti ovadili skupino, ki je služila z zlorabo dovoljenj za delo in bivanje.

Fotografija je simbolična.

KOPER – Kar osmerica državljanov Slovenije in Srbije, med njimi dve pripadnici nežnejšega spola, je po dolgotrajni kriminalistični preiskavi končala med ovadenimi zaradi zlorabe delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje. Koprski kriminalisti so že pred dvema letoma opazili, da nepridipravi ponarejajo in prodajajo omenjena dovoljenja, kupci pa so bili v glavnem državljani BiH, Srbije, Kosova, Rusije in Ukrajine, ki so lepšo prihodnost iskali na sončni strani Alp ali našo deželico le izkoristili kot odskočno desko za druge evropske države.

Že takrat so kriminalisti uspešno končali več preiskav in nepridiprave ovadili, a pojavljali so se vedno novi, ki so bili pripravljeni tujce izkoristiti za lastni zaslužek. Letos so koprski kriminalisti končali preiskavo, ki so jo vodili zoper zakonca iz Srbije, osumljena, da sta lani in letos na Obali in v prestolnici s pomagači kar 23 tujcem nezakonito uredila delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje v Sloveniji. Združbo sumijo tudi 13 primerov overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let, treh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ki se kaznuje z do petimi leti za rešetkami, in sedem poskusov prepovedanega prehajanja meje.

Ostali brez dovoljenj

Štirje Srbi, med njimi 54-letna ženska, in toliko Slovencev (38-letna Portorožanka, njena sokrajana, stara 38 in 35 let, ter 38-letni Ljubljančan) so tako dobili kar 23 tisočakov oziroma tisočaka na tujca. Te so v Slovenijo ali naprej v EU spravili tako, da so pri nas registrirali več podjetij, ki so bila seveda fiktivna, in jih čez dan ali dva prodali tujcem. Ti so si nato uredili delovno dovoljenje, pridobili dovoljenje za bivanje, nato pa jo popihali drugam, v glavnem v Švico, Nemčijo, Francijo, Italijo in Belgijo. Trije delavci, za katere so ugotovili, da so dovoljenja zlorabili, so ostali brez njih, pri 13 so postopke ustavili, sedmim, ki so na dovoljenje za bivanje še čakali, pa jim ga niso izdali ter jim hkrati razveljavili delovno dovoljenje.

Deli s prijatelji