PODJETNOST

Na račun cerkve in Boga se ne služi

Objavljeno 26. oktober 2013 13.50 | Posodobljeno 25. oktober 2013 20.24 | Piše: Oste Bakal

Župnik Stanko Zver in župnijski svet nočeta zaračunavati ogleda.

Župnik dr. Stanislav Zver. Foto: Oste Bakal

BOGOJINA – O večinoma nepotrebnih težavah in zapletih v nekaterih župnijah, ki sestavljajo murskosoboško škofijo, je bilo v preteklih tednih in mesecih precej povedanega in zapisanega. Še vedno pa se najde kakšna nova kost za glodanje. Ni se še povsem poleglo razburjenje v župniji Sveti Jurij na Goričkem, kjer so ostali brez priljubljenega župnika Martina Vöröša, kot tudi ne zavoljo odhoda velikopolanskega priljubljenega Simona Slane iz duhovniških vrst, že se vnema novo preklanje v župniji Bogojina, nedaleč od Moravskih Toplic. Zaradi zaračunavanja ogledov tamkajšnje znamenite Plečnikove cerkve so se vsak na svojem bregu znašli župnik in del krajanov.

Cerkev menda premalo izkoriščena

Bogojinski župnik dr. Stanislav Zver številnim turistom in sploh obiskovalcem ne želi zaračunavati vstopnine v cerkev, čeprav bi jo po mnenju vodstva KS in menda mnogo krajanov moral. S tako nabranim denarjem bi med drugim radi gradili parkirišča in boljši WC, kot je obstoječi na štrbunk.

Bogojinska cerkev Gospodovega vnebohoda je med najmarkantnejšimi stvaritvami arhitekta Jožeta Plečnika v Pomurju in edina večja znamenitost Bogojine, ki pa po mnenju domačinov zaradi zaprtosti tamkajšnjega župnika ni dovolj izkoriščena. Ne le da v okolici ni mogoče kupiti nobene razglednice, kaj šele strokovnega gradiva ali najeti profesionalnega vodnika, za več kot 30.000 obiskovalcev na leto ni niti primernih parkirišč ne sanitarij. Kot pojasnjuje predsednik KS Bogojina Igor Camplin, bi že simbolična vstopnina, ki bi vključevala zloženko in vodeni ogled, sčasoma prinesla dovolj denarja za poplačilo naložbe ter ureditev parkirišč in sanitarij. Vodnika bi poiskali med mnogo mladimi brezposelnimi vaščani, morda bi ustanovili podružnico TIC Moravske Toplice, v krajevno ponudbo pa pritegnili zainteresirane domačine. Na žalost zagovornikov vstopnine te župnik ne dovoli.

Iščejo le 
lastne koristi

Dr. Stanislav Zver, ki opravlja božjo službo v Bogojini že skoraj tri desetletja, uvedbi vstopnine nasprotuje. Po njegovem se »na račun cerkve in Boga ne služi«. Sicer o sodelovanju s KS pove: »Moja vrata so za vsakogar odprta. Saj to je vendar sakralni objekt, ne more biti vstopnine. Le kako naj bi kdo na ta račun pobiral vstopnino?« Župnik dodaja, da lahko vsak turist prispevek pusti v skrinjici v cerkvi. Podatkov, koliko denarja se tako zbere, nima.

S sporom o uvedbi vstopnine je seznanjen že murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Za posredovanje so ga pred časom zaprosili krajani. Predloga o skupnem sestanku ali rešitvah še niso prejeli. Kaže pa, da bo krajevna skupnost le potegnila krajšo. Predstavnik župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) je namreč pretekle dni pri svetih mašah prebral stališče obeh svetov župnije – da predsednik KS Bogojina Igor Camplin ne more govoriti o nezadovoljstvu župljanov z domačim župnikom dr. Stankom Zverom. Poudarili so, naj Camplin govori v svojem imenu ali pa v imenu peščice podpornikov, ki na račun cerkve ter turistov pričakujejo lastne koristi. Ob tem še poudarjajo, da TIC ne bodo dovolili pobiranja vstopnine za ogled cerkve, ker da je tako že pred leti odločil ŽPS in ne župnik Zver, ki se je tiste dni, ko so brali omenjeno pismo, udeležil romanja v Medžugorje. Očitno škofovo posredovanje niti ne bo potrebno, čeprav vsi Bogojinčani ne menijo kot ŽPS. 

Kaj menita o morebitni vstopnini za ogled bogojinske cerkve, smo pobarali naključni obiskovalki. Prva je dejala, da bi plačala brez obotavljanja, »tudi pet evrov ali več«, saj je kaj videti. Druga pa: »Zdi se mi v redu, da ima sakralni objekt prost vstop. Če pa bi se odločili drugače, bi bil znesek do pet evrov sprejemljiv.« 

Deli s prijatelji