LJUBLJANA – Lani je bilo izvedenih 33 odpoklicev živil, najpogostejši razlog pa je bil neoznačenost alergenov na deklaracijah, piše Delo. V letu 2014 so inšpektorji za varno hrano oporečna živila po štirikrat našli v Eurospinu in Leclercu, trikrat pa še v Drogerie Marktu.
Eurospin je živila trikrat umikal zaradi prisotnosti alergenov v živilu, ki niso bili označeni na embalaži živila, enkrat pa zaradi vodikovega peroksida v sladici. Sporna živila so bila v vseh štirih primerih pekovski izdelki.
»Alergeni so stalnica, odkar jih spremljamo, in sicer v najrazličnejših žitnih izdelkih. Lahko gre za moke, kjer je problem gluten, kekse, kjer so alergeni problematični v smislu mlečnih beljakovin (uporabljajo čokolado, ki ni deklarirana) … Običajno so alergeni posledica navzkrižne kontaminacije pri proizvodnji. Prej so delali živilo, ki je vsebovalo alergen, nato pa proizvodne linije niso dobro počistili, zato se je ta prenesel tudi v drug izdelek,« je za Delo povedala inšpektorica za varno hrano Nadja Škrk.
Podatke si lahko ogledate v spodnji tabeli.