STARA ROBA

Na prodaj tudi darila, 
ki jih je dobil predsednik

Objavljeno 27. januar 2015 18.31 | Posodobljeno 27. januar 2015 18.31 | Piše: A. J.

V trgovini rabljenih predmetov Stara roba, nova raba v Ljubljani se dobi skoraj vse, od mobitela do starinskega stilnega ogledala in celo kakšno uradno protokolarno darilo.

Notranjost prodajalne je prava paša za oči.

Skoraj nova namizna luč znamke Ikea in popolnoma uporaben mobitel za sedem evrov, modno oblikovan komplet skodelic za kavo, še kako primeren za darilo, pa pet. Prodajalna Stara roba, nova raba na Poljanski cesti v Ljubljani ponuja številne uporabne predmete, od konca prejšnjega leta lahko tam kupujete celo protokolarna darila iz urada predsednika države.

Starinske sani in jedilni pribor

»Na naših policah je zelo raznovrstna roba. Tu so različne tiskovine (knjige, razglednice, albumi …), igrače (od okrasnih punčk do novih igrač), nakit in drugi modni dodatki, slike priznanih in neznanih avtorjev, starinski okvirji, starine, kristalni, stekleni, keramični izdelki, pripomočki za kuharijo (čajniki, kompleti krožnikov, pribor, skodelice, kavni kompleti, posoda …). Glasbeni oddelek ponuja zgoščenke, kasete in plošče. Imamo tudi male električne aparate (sokovnike, brivnike, sušilnike), luči (stenske, stropne, stoječe) in najrazličnejše okrasne predmete,« našteva Luna Jurančič Šribar iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, ki je ustanovilo trgovino.

Na svoj račun pridejo ljudje, ki brskajo za posebnimi kosi, kupci, ki ne želijo preplačati dragih izdelkov v običajnih trgovinah, predvsem pa tisti, ki jim življenjski standard ne dovoli na široko odpirati denarnic. Najdražji so trenutno starinske lesene sani za 120 evrov in komplet 16 knjig Enciklopedije Slovenije po enaki ceni. Tistim, ki se selijo, bo prav prišel jedilni pribor: 0,25 evra za posamezen kos je najnižja cena na policah. Večino izdelkov, ki jih ponujajo, je mogoče kupiti tudi prek spletne strani.

Kako in kaj podariti

Še posebno zanimive stvari, večinoma starine, prodajo na dražbi, ki jo organizirajo vsak oktober. »Velikokrat nas obiskujejo tudi tujci. Letos smo prodali starinski kovček, ki je imel po naključju prave mere za na letalo. Kupil ga je gospod iz Kitajske za 15 evrov,« se spominja Šribarjeva. Prav tujcem se zdi ponudba še posebno zanimiva: le kje lahko najdeš polico z darili, ki jih je dobil predsednik države ali varuhinja človekovih pravic?

Stara roba, nova raba ni komisijska prodajalna, zato za predmete ne dobite plačila. Izkupiček od podarjenih reči je namenjen vključevanju in zaposlovanju brezdomnih ter ljudi iz sorodnih ciljnih skupin ter delovanju in nadaljnjemu razvoju društvene dejavnosti. Podarite jim lahko manjše predmete, male gospodinjske aparate in drugo tehniko, starine, knjige in slike (seznam je na njihovi spletni strani), odklanjajo pa nedelujoče in slabo ohranjene električne naprave, ki so nevarni za uporabo.

Deli s prijatelji