ODZIV

»Na potezi ni SDS, ampak rušilci vlade«

Objavljeno 18. januar 2013 16.06 | Posodobljeno 18. januar 2013 16.06 | Piše: A. K., STA

Janša bo aktualno politično dogajanje komentiral v začetku prihodnjega tedna.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša se bo na aktualna politična dogajanja odzval predvidoma v začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper poročilo Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) na upravno sodišče, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Pogovori o novi koaliciji

Po nedavni objavi poročila protikorupcijske komisije, ki premierju očita kršitve protikorupcijske zakonodaje, so namreč v DL, Desusu in SLS zagrozili z odhodom iz koalicije, če premier Janša ne odstopi. V tem času naj bi sicer potekali tudi pogovori o oblikovanju nove politične koalicije, a v strankah tega uradno tega ne potrjujejo.

Javnost tako zdaj čaka na odločitev premierja Janše. Ta je sicer za četrtkovo številko Demokracije povedal, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, »prozoren manever«. Dodal je, da bi v DL, SLS in Desusu vladali, »ceno pa naj plačuje SDS«.

SDS ne obrača plašča po vetru

V SDS so povedali, da na potezi ni SDS, ampak tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade. Kot so dodali, je treba njih vprašati, ali bodo »svoje destruktivno in za državo škodljivo početje nadaljevali ali pa se bodo vendarle zatekli k razumu«. Poudarili so še, da je vrh stranke po zadnji seji sveta SDS predstavil jasna in konkretna stališča stranke do aktualnega dogajanja in da SDS »svojih stališč ne spreminja čez noč in ne obrača plašča po vetru«.

Virantov scenarij je predvidljiv

Kot so zapisali, je to, kar se dogaja danes in se bo dogajalo v prihodnjih tednih, svet SDS predvidel že med razpravo na svoji zadnji seji. Scenarij z »glavnim izvajalcem na površini«, Gregorjem Virantom, pa se je po njihovih navedbah pripravljal od sredine decembra in je popolnoma predvidljiv.

Viranta pozivajo, naj pove, zakaj je predsedniku KPK Goranu Klemenčiču »protizakonito toleriral štirimesečno zamudo pri oddaji letnega poročila in zakaj poslancev ni seznanil z zahtevami tožilstva na to temo«.

Deli s prijatelji