PO DVEH PREKINITVAH

Na poslanskem prangerju: koruptivna Bratuškova in pozni Cerar

Objavljeno 21. oktober 2014 09.25 | Posodobljeno 21. oktober 2014 09.25 | Piše: STA, K. K.

KPK je sicer 9. oktobra sprejel končne ugotovitve, po katerih se je Bratuškova pri kandidaturi znašla v nasprotju interesov.

Miro Cerar in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija (MVK) bo danes nadaljevala sejo, na kateri bodo njeni člani obravnavali sum korupcije pri kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Prav tako bodo govorili o zamudi premierja Mira Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga pri prijavi premoženjskega stanja Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Po treh minutah

Obravnave suma korupcije pri kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko ter zamujene prijave premoženjskega stanja Cerarja in Preloga se je MVK na zahtevo SDS lotil 3. oktobra, vendar je predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) že po slabi minuti sejo brez obrazložitve prekinil.

Pozneje je Horvat pojasnil novinarjem, da SDS gradiva ni pripravil v skladu s priporočili zakonodajnopravne službe. Horvatova razlaga je spravila v slabo voljo tako SDS kot tudi NSi. Prvo nadaljevanje seje MVK je sledilo 9. oktobra, vendar je Horvat sejo znova prekinil, tokrat na predlog SDS.

V nasprotju interesov

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predlog utemeljil s tem, da nobeden od vabljenih ni prišel na sejo. Poleg Bratuškove in Cerarja so med vabljenimi tudi zunanji minister in prvak Desusa Karl Erjavec, kmetijski minister in predsedujoči SD Dejan Židan ter predsednik KPK Boris Štefanec.

KPK je sicer 9. oktobra sprejel končne ugotovitve, po katerih se je Bratuškova pri kandidaturi znašla v nasprotju interesov. Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa je predlagal, naj se MVK seznani z magnetogramom seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

Deli s prijatelji